“Giftig vet in 1 op 10 maaltijden”

Jaarlijks consumeren de Chinezen 3 miljoen ton gerecycleerde oliën die een kankerbevattende stof bevatten,  aldus onderzoek van een professor uit Wuhan. Geschat wordt dat zo één op de tien maaltijden giftig zou kunnen zijn. De Eetwareninspectie reageert gealerteerd.
edibloilHet onderzoek gaat uit van prof He Dongping en negen studenten te Wuhan die ofwel soms bedreigd werden door het milieu ofwel undercover moesten te werk gaan om de gebruikte olie te verzamelen. Prof He bestudeert het fenomeen van de herbruikte olie al zeven jaren. De gerecycleerde oliën bevatten spijsolie van povere kwaliteit zoals afvalolie uit restaurants, olie van dierlijk vet en olie die reeds vaak gebruikt werd. Het gaat om een lucratieve bezigheid: dagelijks kan er 300 yuan mee verdiend als vier vaten kunnen gevuld door de olievissers die hun buit dan ’s nachts filteren, verwarmen en herverpakken om ze ’s morgens te verkopen.
Medisch onderzoek heeft echter uitgewezen dat het gedurende lange tijd eten van dezeleftover gerecyleerde olie ernstige schade kan toebrengen aan hart, lever en nieren en ook bij kinderen kan leiden tot stoornissen in het ontwikkelingsproces. De olie bevat het dodelijk toxine alfatoxin die een van de meest kankerverwekkende stoffen is. Elk jaar komt zo 2 tot 3 miljoen ton afvalolie terug op de tafel via het ondergronds netwerk dat geld opbrengt want de gerecycleerde olie wordt verkocht aan de helft van de normale spijsolie-marktprijs. Gezien China’s verbruik van spijsolie 22,5 miljoen ton is, zou dit betekenen dat één op de tien maaltijden giftig is.  De professor vermeldt wel dat door het optreden van de Eetwareninspectie het fenomeen van de verboden herbruikte oliën zich van het stadscentrum in Wuhan verplaatst heeft naar de minder gecontroleerde perifere gebieden. Als reactie op het nieuws heeft de Eetwareninspectie op haar website medegedeeld dat indien voedselproviders betrapt worden op het aanwenden van verboden olie, hun licentie onmiddellijk zal worden ingetrokken.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *