Mogelijk al Chinees coronavaccin in september

Chinese onderzoekers vorderen met het ontwikkelen van een vaccin tegen COVID-19. Het zou mogelijk in september beperkt ingezet kunnen worden tijdens een eventuele tweede besmettingsgolf, en al begin volgend jaar algemeen toegediend worden.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er wereldwijd al zes vaccins in de fase van klinische proeven. Drie Chinese vaccins zitten al in de tweede of zelfs derde testfase. In de tweede fase wordt het vaccin toegediend aan honderden vrijwilligers. In de derde fase wordt ook nagegaan of het vaccin de ziekte niet verergert indien het wordt toegediend aan reeds besmette personen. In heel de wereld zijn er momenteel 77 mogelijke vaccins in de preklinische fase.

Gao Fu, de directeur van het Chinese Centre for Disease Control and Prevention, gaf deze week aan China Global Television Network zijn inschatting over de vooruitgang. Volgens hem kan één van de Chinese vaccins in de testfase eventueel al in september gebruikt worden. Dit echter alleen in noodgevallen, wanneer er een tweede besmettingsgolf zou uitbreken. In dat geval kan men overwegen het medisch personeel met het nieuwe vaccin in te enten. Het vaccin zou dan als alles goed verloopt begin volgend jaar uitgerold kunnen worden voor de rest van de gezonde bevolking.

Te optimistisch?

Met zijn inschatting is Gao optimistischer dan de Amerikaanse Food and Drug Administration die denkt dat het nog minstens een jaar duurt voor er resultaat is. De WHO had het eerder over 12 tot 18 maanden.

Gao staat echter niet alleen met zijn optimisme. Onderzoekers van de Universiteit van Oxford hebben ook een kandidaat vaccin waarmee intussen de eerste klinische testen gestart zijn. De leider van het team, Dr. Sarah Gilbert, heeft volgens media de hoop uitgesproken tegen september een miljoen vaccins klaar te hebben voor gebruik. Ook in de VS zijn de klinische testen gestart voor twee kandidaat vaccins.

Viroloog Shi Yi, van het Institute of Microbiology onder de Chinese Academy of Sciences zei op een persbriefing in Beijing dat het Sars-Cov-2 virus minder snel muteert dan het gewone griepvirus. Hij acht daarom de kans klein dat het komt tot een jaarlijkse opleving van telkens een andere variant. Dat maakt het vinden van een afdoend vaccin gemakkelijker.

Bron: South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Mogelijk al Chinees coronavaccin in september

  1. Viroloog Shi Yi, van het Institute of Microbiology onder de Chinese Academy of Sciences zei op een persbriefing in Beijing dat het Sars-Cov-2 virus minder snel muteert dan het gewone griepvirus. Hij acht daarom de kans klein dat het komt tot een jaarlijkse opleving van telkens een andere variant. Dat maakt het vinden van een afdoend vaccin gemakkelijker.
    De vraag is of we elkaars vaccin wel vertrouwen. Met de huidige campagne van China bashing zouden de meeste landen Chinese vaccin niet gebruiken als China het eerst was om het te ontwikkelen. China zou waarschijnlijk het westerse vaccin ook niet vertrouwen want het zou inderhaast zijn uitgebracht om de economie te redden. Dus zou het virus waarschijnlijk muteren in een soort dat niet meer werkt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *