Mondiale samenwerking tegen COVID-19, China gaat ervoor.

In Europa zijn er heel wat klachten over gebrek aan samenwerking en coördinatie bij de strijd tegen COVID-19. In tegenstelling daarmee focust China helemaal op mondiale samenwerking. De Chinese boodschap voor de wereld is ‘we hebben hier samen mee te maken, we zullen hier samen doorheen komen’. Dat wordt zichtbaar op medisch en diplomatiek vlak.

mondiale samenwerking
Hulpgoederen voor België (foto Xinhua / Zhang Cheng)

De experts van de Wereldgezondheidsorganisatie hebben ervaren hoe correct en nuttig de samenwerking met Chinese artsen, onderzoekers en verplegers is.

Medische kennis en ervaringen delen

Die zorgverleners geven nu videoconferenties. Medische experts in Shanghai hebben contact met hun Italiaanse collega’s en met landgenoten uit de medische sector in Frankrijk, Maleisië, Australië en de Verenigde Arabische Emiraten. Zij vragen dat men zich voorbereidt op een langdurige strijd en merken op dat landen maatregelen terecht aan hun eigen specifieke situatie aanpassen. Dokters van het Peking Union Medical College (PUMC) ziekenhuis, die in Wuhan hebben gewerkt, hielden gisteren een video persconferentie. Zij gaven adviezen aan de internationale gemeenschap: ‘geef voorrang aan preventie en bestrijding , zorg voor de zorgverleners, leer van elkaar en zorg voor elkaar’.

Preventie en bestrijding eerst

Du Bin, de directeur van de intensive care: ‘preventie en bestrijding moeten eerst komen, behandeling komt later. Waakzaamheid blijft noodzakelijk ook als het aantal besmettingen afneemt, zoals nu in Wuhan’. Wat houdt preventie dan precies in? Volgens Du zit er niets anders op dan te blijven testen: ‘er is geen andere manier om achter besmettingen te komen en te beslissen wie in quarantaine moet gaan’. ‘De ommekeer in Wuhan kwam er pas nadat alle besmette patiënten en hun nauwe contacten waren geïsoleerd’.

Zorg voor de zorg

Yan Xiaowei, een internist van het PUMC ziekenhuis, legt uit wat de voorwaarden zijn opdat zorgverleners de patiënten behoorlijk kunnen helpen. Aan het publiek veel informatie blijven geven over bijvoorbeeld handen wassen en mondmaskers , zodat er niet teveel mensen met hun vragen naar de medische centra komen. Zijn collega Wu Dong, specialist maag-darmziekten, benadrukt het belang van rust en ontspanning voor de zorg. De hulpverleners staan onder spanning, elk overlijden kan hun moreel ondermijnen.

Leer van elkaar

Du Bin verklaarde ook dat de Chinese aanpak niet alleenzaligmakend is. Wij kunnen leren van bijvoorbeeld Singapore en Japan, die met hun andere systeem een andere benadering kennen die ook succes heeft. Nog een voorbeeld is het feit dat westerse en Chinese traditionele geneeskunde elkaar kunnen aanvullen. Du eindigde de conferentie met de overweging dat voor hem en vele collega’s de motivatie ligt in de liefde voor de naasten en de medemensen. ‘We hebben hier samen mee te maken, we zullen hier samen doorheen komen’.

Particuliere hulp

Wat op dit terrein misschien het meest in het oog springt zijn de initiatieven van Jack Ma Foundation en Alibaba Foundation. Die instellingen geven en brengen medische voorraden, mondmaskers en beschermende kledij naar Europese landen (o.a. België en Italië). Ze richten zich intussen ook naar 54 Afrikaanse landen. De ngo’s Shanghai Overseas Friendship Association en de Shanghai Returned Overseas Chinese Federation hebben dat soort medische voorraden geschonken aan de Chinese gemeenschap in Rome.

Overheidshulp Italië

Dat Italië ook van de Chinese overheid een constante stroom van hulpverlening krijgt is intussen duidelijk. Italië is een van de zwaarst getroffen landen. Het reageert, na een aanvankelijke aarzeling, met gelijkaardige maatregelen als die waarmee China uiteindelijk resultaat heeft geboekt. De Chinese regering heeft eind vorige week een team van experts naar Italië gestuurd. Zij gingen aan het werk samen met de betrokken Italiaanse instellingen zoals het Rode Kruis en het Nationale Ziekenhuis voor Besmettelijke Ziekten. De Chinezen hielden ook consultaties en gaven scholing. Het is de bedoeling om nog meer menskracht en goederen te leveren. Xi Jinping spreekt in dat verband over een Zijderoute van Gezondheidszorg.

De Chinese consul en een hoge ambtenaar van Noord-Italië, met hun assistenten (foto Xinhua)

Overheidshulp andere landen

Het andere land waar COVID-19 hevige woedt is Iran. Ook hier volgt China de ontwikkelingen op de voet en geeft het zoveel mogelijk bijstand. Vanuit de stad Shanghai zijn meer dan 80.000 testkits (COVID-19) naar 22 landen gegaan, o.a. Duitsland, Japan, Zuid-Korea en Saudi Arabië. Volgens Zhang Quan, directeur van het gemeentelijke departement wetenschap en technologie stimuleert Shanghai de ontwikkeling en toepassing van hoogwaardige technologische producten voor de medische wetenschap in samenwerking met het buitenland.

Diplomatiek

China heeft aan de internationale gemeenschap en aan ‘één land in het bijzonder’ gevraagd sancties tegen Iran en economische druk op dat land op te heffen. Iran moet volgens China geholpen worden in naam van de menselijkheid, maar ook in het belang van de hele wereldgemeenschap. Ondanks de blijvend vijandige houding van de Amerikaanse regering, probeert China de Amerikaanse politici tot samenwerking te bewegen. Beijing kan daarbij rekenen op de instemming van een toenemend aantal Amerikaanse wetenschappers.

Gezamenlijke toekomst?

De officiële geopolitieke lijn van China is ‘het streven naar een wereldgemeenschap met een gezamenlijke toekomst voor de mensheid’. Wie de Chinese daden in tijden van COVID-19 kent zal misschien geneigd zijn de mooie woorden van Beijing wat minder sceptisch te bezien.

Bronnen: Xinhua, Global Times, fmprc.gov.cn (website min BuZa) , SCMP, Reuters, Foyer.be (blog non-profit org in Brussel)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *