Naar meer samenwerking in Beibu-regio

De gebieden rond de Beibugolf moeten op een 7-tal domeinen beter samenwerken. Dit blijkt uit een studie waaraan 3 jaar werd gewerkt en die dit weekend op de zesde voltallige bijeenkomst van het Beibu-economisch samenwerkingsverband in Nanning werd voorgesteld.
De Europese schuldencrisis verergert en de Amerikaanse schuld biedt evenmin soelaas que economisch herstel. Omdat de globalisering niet echt baat lijkt bij te brengen, is de tendens in Azië om dan maar de regionale samenwerking te verdiepen. Een van die samenwerkingsverbanden is deze van gebieden rond de Beibugolf of ook de Golf van Tonkin.  400 personen uit de betrokken regio kwamen dit weekend voor de zesde keer in voltallige zitting samen. Tijdens de bijeenkomst werden de resultaten voorgesteld van een doenbaarheidsstudie over de economische samenwerking tussen de landen. Bedoeling is de Beibugolf tot een nieuwe groeipool voor de regio te laten uitgroeien. Meer bepaald wordt de Nanning-Singapoer economische corridor de uitbreiding aan land bevonden van de al bestaande samenwerking op maritiem vlak. Volgens Chen Zou van de afdeling Azië bij het Chinese ministerie van handel beveelt de kersverse studie een samenwerking aan op zeven prioritaire gebieden zoals de bouw van infrastructuur, havens en logistiek, het vergemakkelijken van handel en investeringen, landbouw, toerisme milieu, biodiversiteit en industriële samenwerking. Deze regionale samenwerking zou de integratie van de China-ASEANvrijhandelszone ten goede komen. Het rapport zal dan ook later op het jaar voorgelegd worden op een topbijeenkomst van China met de ASEAN-landen. Ondertussen is ASEAN over Japan gewipt als China’s derde handelspartner. Tijdens het eerste semester groeide deze handel met een kwart. De viceminister van Laos zei op de bijeenkomst dat de aanleg van infrastructuur van levensbelang is voor zijn ingesloten land.
Op de bijeenkomst werd verder nog specifiek gepraat over financiën en over toerisme. Buitenlandse- en Chinese banken en topondernemingen hebben 13 deals afgesloten ter waarde van 50 miljard yuan. Blijkt ook dat toerisme een drijvende kracht kan worden bij de onderlinge samenwerking. Officiële gegevens wijzen uit dat het aantal Chinese toeristen die Singapoer, Maleisië, Vietnam de Filippijnen en Brunei ontvingen met 15 % steeg jaarlijks.
Lees ook China’s vijfjarenplan voor de Beiburegio

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *