Naar modernisering van de rurale nijverheden

Het ministerie van Landbouw heeft een plan bekend gemaakt dat de landbouwnijverheden wil moderniseren. De nadruk valt op de omvorming van de agrarische verwerkende industrie

Verpakking van eetbare fungus

Het plan van het Ministerie van Landbouw loopt van 2020 tot 2025. Centraal staat eigenlijk de verwerkende nijverheid van landbouwproducten. Vorig jaar telde China 81.000 dergelijke ondernemingen die samen goed waren voor 30 miljoen banen. Toch is het innovatievermogen van deze sector eerder zwak, de kwaliteit ven efficiency niet groot en kan veel verbeterd worden aldus directeur Zeng Yande van het Departement Rurale Industries bij het ministerie. Hij noemt dan ook technologische innovatie de sleutel bij de transformatie en het upgraden van de sector. Het plan voorziet in het gebruik van nieuwe technologieën en nieuwe apparatuur voor de ontwikkeling van deze industrie. Het moedigt onderzoeksinstellingen, hogescholen, universiteiten en ondernemingen aan om samen te werken aan technologische doorbraken. De regering is van plan instellingen en bedrijven te ondersteunen die focussen op onderzoek en ontwikkeling van slimme verwerkende uitrusting. Tegen 2025 zou deze verwerkende nijverheid een omzet van 32 biljoen moeten opbrengen. In 2019 bedroeg het 22 biljoen.

Andere

Naast het upgraden van de verwerkende nijverheid bepaalt het plan nog andere doelstellingen voor de ontwikkeling van de rurale nijverheid. Er zullen clusters van competitieve rurale gespecialiseerde industrieën worden opgezet. Specifieke doeleinden werden al gezet voor landbouwtoerisme, het kweken van gewassen, bosbouw, veeteelt en aquacultuur. De online verkoop van landbouwproducten is een ander belangrijk doel. Rurale nijverheden zouden een geïntegreerde ontwikkeling moeten nastreven en dit met de boer als centrum, voorts marktgeoriënteerd, milieuvriendelijk en innovatief gedreven.

Boeren kweken zijdewormen in nijverheidszone te Liuzhou (Guangxi)

Ondernemers

Om de rurale nijverheden te ontwikkelen, zijn volgens Zeng een groot aantal innovatieve ondernemers nodig. Het plan houdt er rekening mee dat tegen 2025 15 miljoen migranten die naar de steden trokken om werk, naar de landbouwgebieden zullen terugkeren om er een zaak op te starten. De regering zal voor deze ondernemers infrastructuur en diensten ter beschikking stellen door te helpen bij het bouwen van industriële-, verwerkings-, hightech-, e-commerce- en logistieke zones. Mentoren teams zullen gevormd worden die onderzoek talent, politieke experts en ander personeel van hoog kaliber omvatten. Ze zullen de boeren en lokale ondernemers begeleiden in hun projecten zodat die geholpen worden met marketing en merkopbouw. Lokale dienstenbalies zullen voor de lokale ondernemers opgezet worden om hen door de formaliteiten te loodsen en consult te verlenen. Daarbij zullen er ook opleidingscursussen komen en bezoeken te velde en zullen succesvolle ondernemers hun verhaal kunnen delen.

Beijing Review

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *