VS drijft anti-China hetze ten top (upd)

VS minister Pompeo wil dat Chinese ICT hardware en software op 5 manieren uit Amerikaanse netwerken geweerd wordt en hij hoopt dat andere landen dit voorbeeld volgen. Ondertussen is een regeringswerkgroep klaar met de voorstellen om Chinese bedrijven die zich niet onderwerpen aan de Amerikaanse boekhoudkundige regels ook van de VS beurzen te bannen. Het McCarthyisme is helemaal terug.

Minister Pompeo heeft na de affaire Tiktok vijf manieren uitgewerkt waardoor Chinese hardware en software uit de Amerikaanse netwerken kan gehaald een operatie die hij “clean network” noemt. Vooreerst wil de eerste as ‘clean carrier’ dat Chinese telecom bedrijven niet verbonden mogen zijn met VS telecommunicatie netwerken. Ten tweede vindt hij dat via ‘clean store’ de VS-winkels van apps zoals deze van Apple en Android de onbetrouwbare-lees Chinese apps-uit hun winkel verwijderen. Via ‘clean apps’ wil hij ten derde dat Chinese software pre geïnstalleerd staat op smartphones. Vierde as is de ‘Clean cloud’ waarbij gegevens van Amerikaanse burgers niet mogen opgeslagen worden op servers van Chinese cloud providers zoals Alibaba of Tencent. Ten vijfde is er nog ‘clean cable’ waarbij onderzeese internetkabels naar de Volksrepubliek uit den boze zijn. Pompeo roept bondgenoten op om hetzelfde te doen en beweert dat er zo al dertig “clean countries” zijn die ‘onbetrouwbare’ Chinese telecombedrijven geweerd hebben.

President Trump heeft van zijn kant een presidentieel besluit goedgekeurd waarbij binnen 45 dagen elke transactie tussen TIktok en Bytedance verboden wordt. Volgens de New York Times hebben CIA analisten nochtans aan het Witte Huis uitgelegd dat er geen bewijs is dat Tiktok gegevens aan China doorspeelde. Tiktok stichter Zhang Yiming  reageerde met het voornemen om via het gerecht alles te ondernemen tegen het verbod en voor het respecteren van een open economie. Dinsdag wordt de klacht al ingediend. De Amerikaanse senaat heeft voorts unaniem besloten om geen TIktok meer te gebruiken op toestellen van de administratie. Ook met Tencent van WeChat mogen de Amerikaanse bedrijven geen zaken meer doen binnen 45 dagen. In de VS telt WeChat maar 3 miljoen gebruiker meestal expats, maar Tencent gebruikt voor zijn servers wel Amerikaanse technologie bijvoorbeeld van Intel.

Reacties

Het Chinese ministerie voor Buitenlandse zaken heeft het VS initiatief al bestempeld als ‘een willekeurige maatregel die ingaat tegen de marktprincipen internationale handelsregels en bedoeld is om de VS dominantie in de hightech te behouden’. Woordvoerder Wang Wenbin van het ministerie merkt voorts op dat zich nog geen veiligheidsincident door Chinese bedrijven heeft voorgedaan zoals het VS PRISM programma.

Columnist Tom Fowdy merkt in China Daily naar aanleiding van de Tiktok verwijdering verder op dat in de VS de bewakingsprogramma’s PRISM en ECHELON gegevens verzamelen van Silicon Valley giganten en deze verdelen onder de Five Eye partners. Tiktok tast dit systeem aan omdat de gegevens van 80 miljoen Amerikanen zich op de Tiktok servers bevinden waar de NSA geen toegang tot heeft. Dat de VS giganten ook niet zo clean zijn als Pompeo beweert, wordt deze week geïllustreerd door Apache dat een vertaling maakte van een artikel uit ‘The Intercept’ dat overvloedig aantoont op welke manieren Microsoft de politiediensten in verschillende wereldsteden ondersteunt bij de bewaking en controle van de bevolking. Precies wat de VS Chinese ICT bedrijven aanwrijft te doen in Xinjiang. Zelfs
Mark Zuckerberg van Facebook vindt de maatregel een gevaarlijk precedent en vreest voor de invloed er van op lange termijn ook in andere landen.

Beurs

President Trump gaf in juni een werkgroep 60 dagen om regels uit te werken opdat Chinese bedrijven die zich niet aan Amerikaanse boekhoudkundige regels onderwerpen van de Amerikaanse beurzen zouden kunnen verwijderd. Deze werkgroep geleid door minister van Financiën Mnuchin is nu klaar met de voorstellen. Deze moeten echter nog een lange weg doorlopen vooraleer ze van kracht worden. Toch is duidelijk dat bedrijven die zich niet laten controleren door de US Public Company Accounting Oversight Board van de Amerikaanse beurzen zullen kunnen verwijderd worden. Alternatief voor verwijdering is een revisor inschakelen die erkend is door US Public Company Accounting Oversight Board

Totnutoe verbiedt de Chinese regering dat de VS regulateur de boeken nakijkt van deze bedrijven. De procedure vereist dat de SEC beurscommissie de voorgestelde regels formeel uitvaardigt en deze aan het publiek bekend maakt voor reacties en dit kan tot twee maanden kan duren. Het is onwaarschijnlijk dat de maatregelen nog voor de presidentsverkiezingen van kracht worden. Ondertussen is de toon van de verkiezingscampagne gezet en wordt het anti-China thema opgeklopt. Of de kiezer daarmee de 150.000 Covid-slachtoffers zal vergeten, is twijfelachtig. Zeker is dat het McCarthyisme helemaal terug is. De hetze tegen China dreef Chinese beursgenoteerde bedrijven vrijdag fel in het rood: Tencent verloor volgens Yahoo finance zelfs 45 miljard $. De kwartaalresultaten zijn echter voor zeer binnenkort en verwacht wordt dat deze positief uitvallen voor de Chinese internet giganten.

Bronnen: China Daily, Global Times, BBC, Apache

Lees ook Global Times ‘The Hidden, Dirty Secrets Behind the US Clean Network Program’

The Intercept ‘The Filthy Hypocrisy of America’s “Clean” China-Free Internet’

Print Friendly, PDF & Email

5 comments for “VS drijft anti-China hetze ten top (upd)

  1. Maar anderzijds zijn natuurlijk, Twitter,Whatsapp Telegram FB Messenger, Instagram, Skype e.a. verboden in China

  2. Al deze APPs worden gebruikt door de Russen om de verkiezingen te saboteren in het westen.

  3. Al deze APPs worden gebruikt door de Chinezen om de verkiezingen te saboteren in het westen.

  4. Volgens westerse leerscholen zijn kiezers rationele wezens. Het politiek systeem bezit een zelfcorrigerend mechanisme. Hoe kunnen verkiezingen in het Westen dan beïnvloed worden?

    Voor China maakt het niet uit welke partij de verkiezingen winnen in het Westen. Het gaat een eigen weg.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *