Nachteconomie stimuleert het verbruik

De stad Fuzhou heeft de metro tot het jaareinde gratis gemaakt tijdens de nacht en tijdens weekends. Dit is een van de talrijke initiatieven die de lokale besturen treffen om de nachteconomie te ontwikkelen en hun steden levendiger te maken. Ook de privésector doet zijn duit in het zakje zoals de hotpot Haidilaoketen bewijst.

Chongqing Nightlife Festival Foto China Daily Disclaimer

Sinds eind augustus en tot het jaareinde laat de stad Fuzhou toe dat de metrogebruikers gratis rijden na 17:00 uur. Dit is bedoeld om de nachteconomie te stimuleren en hieronder worden de zakelijke activiteiten en de diensten bedoeld tussen 18:00 en 06:00 uur. Volgens officiële gegevens gebeurt 60% van het stedelijk verbruik in China tijdens de nachtelijke uren. Eerder hadden al de steden Nantong en Nanchang gratis metroritten tijdens bepaalde uren aangekondigd om het verbruik te stimuleren. In Nanchang verhoogde het aantal metrogebruikers tijdens de eerste 10 dagen gratis rijden met 28,8%.

Guangzhou gooit het over een andere boeg om de nachtelijke uitgaven te verhogen, namelijk door langere openingsuren toe te laten en beperkingen op te heffen voor bedrijven zoals bars, restaurants, cafés en culturele locaties. Zowat elke stad die zich respecteert kondigde maatregelen af, maar deze variëren nogal. Chongqing dat naar verluidt aan het hoofd staat van de nachtelijke activiteiten, organiseerde rond het Bevrijdingsmonument het ‘Chongqing Nightlife Festival’, waarbij 200 activiteiten plaatsvonden zoals onder meer muziek- en biercultuurfestivals. Ook werd het vierde China (Chongqing) Night Economy Development Summit Forum gehouden.

Shanghai

In Shanghai heeft het stadsbestuur in september richtlijnen uitgevaardigd om de nachteconomie te stimuleren. De richtlijnen die van kracht zijn van 2022 tot 2025, hebben tot doel een ‘24-uurs stad van levendigheid’ te creëren met typische uitgaansbuurten en -clusters, nachtmarkten en nachtelijke ontspanningsruimtes aan de waterkant. Om de doelstellingen te bereiken heeft de overheid culturele en ontspanningsbedrijven aangemoedigd hun openingstijden uit te breiden en, nog belangrijker, nieuwe bedrijfsmodellen te verkennen om meer klanten aan te trekken. Zowel het Shanghai Museum als het Shanghai Pudong Art Museum hebben de openingsuren uitgebreid.

Fitness by night te Shanghai Foto China Daily Disclaimer


Stichter Yang Bokai van de in juni 2020 opgerichte BFC-markt zag dat, hoewel de markt open is van 10:00 tot 22:00 uur, dat de nachtelijke omzet meer dan de helft bedraagt. Populaire muziekgroepen mogen optreden tot 22:00 uur. Terwijl de nachtmarkten vroeger uitsluitend gericht waren op de verkoop van straatvoedsel en kleine waren, zijn ze sindsdien geëvolueerd naar veel meer omvattende zaken die creatievere en professionelere diensten vereisen. Shanghai telt ondertussen volgens iiMedia LARP (live action role playing) locaties.  Ook onder jongeren is het deelnemen aan nachtelijke sportactiviteiten een trend geworden. Activiteiten zoals frisbee, voetbal, fietsen en hardlopen zijn vooral populair van 20:00 tot 22:00 uur. Hetzelfde doet zich voor te Shenzhen. Van juli tot augustus steeg het aantal boekingen voor nachtsport- en fitnessactiviteiten in Shenzhen, met 150 procent ten opzichte van vorig jaar; de boekingen voor balsporten kenden zelfs een stijging van bijna 350 procent. Volgens Meituan verdubbelde de nachtelijke consumptie in Shenzhen sinds begin dit jaar.

Divers

Toeristencruise in Luanzhou Foto China Daily Disclaimer

De provincie Hunan laat restaurants toe dat ze buiten eetruimtes opzetten. Het verlichtingsproject langs de Xiangjiang-rivier in Changsha heeft de kade op de westelijke oever nog populairder gemaakt voor consumenten om te genieten van delicatessen in de nachtelijke bries.  Het district Tianxin in Changsha heeft het eerste dienstencentrum voor nachteconomie in de provincie opgericht. Zowel winkeleigenaren als consumenten kunnen problemen zoals klachten en conflicten melden aan het centrum dat open is van 20:00 uur tot 02:00 uur.

Ook Xian laat verkeersvrije straten en commerciële complexen toe om buiten zaken te doen en de openingstijden ‘s nachts uit te breiden. Een verscheidenheid aan trendy bedrijven, zoals lichtshows, kampeerfestivals, kofferbakverkopen en straatbandcarnavals, hebben ‘s nachts vitaliteit in de historische blokken en monumenten van Xi’an gebracht.

Zelfs Lhasa is nu opgenomen in de lijst van China’s top 100 steden voor nachtelijke economische welvaart. De winkelcentra Wanda, Zangyoutancheng en Gongdelintianjie zijn erkend als de modelzones van de stad voor nachtelijke economie in 2022.

Het bestuur in Hongkong lanceerde midden september de Night Vibes Hong Kong drive. De campagne omvat een reeks ontspanning zoals kunst, cultuur, vrije tijd, gastronomie, muziek, consumptie en andere nachtelijke activiteiten om de lokale economie een impuls te geven. Het hersteltempo tijdens het eerste semester biel niet zo robuust uit als verwacht. Volgens officiële statistieken zijn tijdens het Midherfstfestival en de Nationale Feestdagen ongeveer 100.000 mensen naar verschillende nachtactiviteiten geweest op drie locaties aan de haven.

Starlight Night Market in Xishuanbanna Foto Xinhua Disclaimer

Ontspanning

Voorzitter Dai Bin van de China Tourism Academy zei op het 2023 China Nighttime Economic Forum in Sanya dat de periode van 18:00 tot 22:00 uur de ‘gouden’ periode is voor de nachteconomie. ‘De toeristische en vrijetijdsruimtes zijn uitgebreid en het entertainmentverbruik is toegenomen. Naast KTV (speciale karaokekamers), restaurants en winkels zijn er nieuwe ontspanningsactiviteiten zoals meeslepende podiumkunsten, scriptshows, licht- en schaduwshows, muziekfestivals, live-huizen en hanfu-parades (traditionele Chinese kleding). De blokken, commerciële gebieden en culturele locaties binnen zes kilometer van appartementen, hotels en gastgezinnen worden vaak beschouwd als het centrum van de nachtelijke economie. China heeft 243 nationale verzamelplaatsen opgezet voor nachtelijke culturele en toeristische consumptie, die ‘levendige taferelen bieden voor toeristen en burgers om de sfeer van de stad te voelen, beter van het leven in de nacht te genieten en zelfs een stadswandeling te maken’, merkte Dai nog op.

Privé

Hailidaostand in Qingdao Foto China Daily Disclaimer

De privésector speelt al in op de mogelijkheden die de overheid aanbiedt. De in Hongkong beursgenoteerde hotpotketen Haidilao heeft diverse verschillende snackvariëteiten op nachtbeurzen in verschillende steden geïntroduceerd. Te Qingdao had het een stand waar snacks worden verkocht zoals gebakken varkensvlees en gefrituurde deegstengels. Aan Nanjing East Road in Shanghai heeft Haidilao een stand opgezet op de avondmarkt, waar voornamelijk koude gerechten worden geserveerd. Er is zelfs een Haidilao hotpotrestaurant recht tegenover de avondmarkt. In Taiyuan (Shanxi) heeft Haidilao cateringtrucks voor buiten gelanceerd om tot laat in de nacht een verscheidenheid aan snacks, hotpot en bier te verkopen. Er zijn ook enkele kampeertafels en -stoelen neergezet waar gasten bordspellen kunnen spelen. Sommige Haidilaorestaurants zijn nu 22 uur per dag open. Andere filialen kennen na middernacht 30% korting toe aan studenten, want het is ook een soort laatavond-cafetaria geworden waar veel jongeren rondhangen. Sinds 2016 is de nachteconomie sterk gegroeid. Dit jaar wordt een nachtelijke omzet van 48.000 miljard yuan verwacht.

Bronnen: China Daily, Sixthtone

Print Friendly, PDF & Email