Nationale Genenbank van China geopend in Shenzhen

De eerste nationale genenbank van China is nu geopend. Ze zal honderden miljoenen genetische monsters bevatten voor onderzoek. Het centrum moet de grootste opslagplaats van genetisch materiaal ter wereld worden. China zal gegevens uitwisselen met drie andere gigantische genenbanken.

nationale genenbankDirecteur Mei Yonghong wil van zijn genenbank in Shenzhen ‘het grootste informatiecentrum voor biologische gegevens van China of zelfs van de wereld’ maken. Het wordt ‘zoiets als Google, maar dan voor informatie over leven en gezondheid’.

Opslag

De genoomdata en biologische stalen van alle Chinese kenmerken zitten in de genenbank. Het is een opslagplaats van dierlijke, plantaardige, micro-organische en menselijke cellen. Tientallen koelkasten kunnen monsters bewaren op temperaturen tot min 200 graden Celsius. De onderzoekers beschikken over 150 Chinese machines voor sequencing, de studie van de samenstelling, van genen en een Amerikaanse ‘super-sequencer’.

Internationaal

De China National Gene Bank is de vierde dergelijke instelling. De VS, Groot Brittannië en Japan zijn China voorgegaan. Daar waren ook de gegevens opgeslagen die intussen naar Shenzhen zijn verhuisd. China wilde uit veiligheidsoverwegingen zijn eigen genenbank kunnen beheren, maar zal uiteraard nauw samen werken met de collega’s in andere landen. De internationale gemeenschap van de wetenschappelijke wereld heeft trouwens de opening van de Nationale Genenbank hartelijk begroet.

Wetenschappelijke goudmijn

nationale genenbankDe verzameling zal een belangrijk hulpmiddel zijn voor onderzoekers in alle takken van de wetenschap. De farmacologie, de medische biologie en de geneeskunde zelf zullen er het meeste van profiteren. Een voorbeeld is de precisiegeneeskunde. Die aanpak, ook wel gepersonaliseerde geneeskunde genoemd, stemt behandelingen af op de individuele genetische opmaak van patiënten. Het spreekt vanzelf dat het succes hiervan afhangt van de verwerving en analyse van genenbronnen. De genetische informatie bevat ook een database over kanker met 3.000 monsters, kennis over 50.000 genoom-mutaties en over geboorteafwijkingen.

Beleid

gebouw-genenbankDe partijkrant People’s Daily meldt dat er in een eerste fase 780 miljoen yuan (104 miljoen euro) naar de bank is gegaan. Als de volgende fase van de opbouw af is, moet ze 300 miljoen monsters rijk zijn. De genenbank word beheerd door de overheid, met de steun van het Beijing Genomics Institute, dat valt onder de Chinese Academy of Sciences.
China Daily, South China Morning Post, Nature, medischcontact.nl, prnewswire.com,

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *