2 grote staalmakers fuseren

Baosteel Group uit Shanghai gaat fusioneren met de Wuhan Iron and Steel Group zodat ’s werelds tweede grootste staalproducent ontstaat na Arcelor Mittal. Zoals bekend kent de sector overproductie en staan herstructureringen op de agenda. De volgende fusie zou plaats vinden tussen de producenten  uit Liaoning Ansteel and Benxi Steel Group.

staaloverprVoor de personeelsleden van de Wuhan Iron and Steel Group betekent de dinsdag bekend gemaakte fusie het einde van de 58-jarige staalfabriek die de eerste was nadat de Volksrepubliek in 1949 gesticht werd. Ze werd operationeel in 1958 en was de eerste die speciaal staal vervaardigde. Vorig jaar rolde 25 miljoen ton staal uit de productielijnen waardoor het de zesde Chinese staalmaker werd.  Baosteel vervaardigde vorig jaar 34,9 miljoen ton. De gecombineerde productiecapaciteit van beide firma’s bedroeg dus 60 miljoen ton vorig jaar en dit overtreft deze van de HeSteel Group uit Hebei.
De fusie tussen de giganten werd deze week goedgekeurd door de regering, aldus de State-owned Assets Supervision and Administration Commission (SASAC) donderdag. Onder de nieuwe eenheid behoudt de Wuhan Iron and Steel Group de niet staalzaken terwijl de productiearm voor staal gaat naar het goed bestuurde en moderne Baosteel. De fusie zal diverse aspecten coördineren zoals logistiek en O&O, aldus Baosteel voorzitter Chen Drong. Baosteel heeft zich gebonden haar staalproductie tussen 2016 en 2018 met 9,2 miljoen ton te verminderen.

Minder capaciteit

Bij de herstructurering van de sector staat het verbeteren van de efficiency bovenaan en verwacht dat een twintigtal performante ondernemingen zullen overblijven. De beursarm van de groep uit Wuhan maakte vorig jaar 7,5 miljard verlies terwijl de totale schulden oplopen tot 70 miljard yuan. De totale Chinese productiecapaciteit voor staal  bedraagt 1,2 miljard ton maar wordt slechts voor ongeveer 60% benut. Dit jaar zou de productie met 45 miljoen ton worden verminderen. De voorbije 5 jaar zijn al staalfabrieken gesloten met in totaal 90 miljoen ton aan productiecapaciteit. De plannen voorzien een verdere vermindering tegen 2020 met nog 100 tot 150 miljoen ton. Concreet zou de herstructurering van Ansteel en de  Benxi Steel Group als volgende op de agenda staan.
Nog in verband met Chinees staal hebben de de Amerikaanse producenten Arcelor Mittal USA, Nucor, AK Steel Holdings en United States Steel bij het VS-departement van Handel een klacht neergelegd tegen Chinese bedrijven die ze er van beschuldigen de Amerikaanse invoerbeperkingen te omzeilen door hun goederen via Vietnam de States in te voeren.
Bron: en.ce.cn, Le Figao

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *