Nationale Volksbank waarschuwt Bitcoin-platformen

In januari waarschuwde  de Chinese Nationale Bank al de 3 grootste platforms van Bitcoins. Nu wil ze dat ook 9 kleinere platformen maatregelen nemen tegen onwettelijk gedrag zoals kapitaalvlucht. Anders worden ze gesloten.  De Nationale Bank zou er ook aan denken om zelf een digitale renminbi in te voeren

Bitcoin is een virtuele gedecentraliseerde (zgn ‘P2P‘) munt waarvan alle transacties versleuteld zijn en daarom een crypto-munt wordt genoemd. De transacties kunnen overal 24u plaats vinden en gebeuren via een private sleutel. Het betaalmiddel is vrij eenvoudig om te zetten naar andere valuta. China is veruit de grootste markt voor de verhandeling van de bitcoins. Hoewel de meeste Bitcoinhouders bona fide zijn wordt het systeem ook gebruikt voor kapitaalvlucht of voor het witwassen van geld. Immers geen centrale bank houdt dit systeem in de gaten. Het controlesysteem is puur gedecentraliseerd onder de gebruikers.  China werd de grootste markt voor de bitcoin en de overheid liet het begaan tot kort geleden.
Bloomberg schat echter dat tijdens de eerste 11 maanden van 2016 voor $843 miljard aan kapitaal uit China zou gevloeid zijn. China is nu bezig met de financiële markten te saneren. De Nationale Bank riep in januari de 3 grootste bitcoin verhandelingsplatformen BTCC, Huobi en OKCoin bij zich. Volgens Beijing News werd bij huobi.com en okcoin.cen onwettelijke handel vastgesteld. Vorige week kwamen 9 kleinere verhandelingsplatformen zoals BTC Trade, Yunbi, HaoBTC, CHBTC, BTC100, BitBays, Yuanbao, Dahonghuo en Jubi op het matje. Ze kregen van de Nationale Bank te horen dat ze hun illegale praktijken moesten bannen op straffe van sluiting. Tot deze praktijken behoren het witwassen van geld, het omzetten in vreemde munt en pyramide systemen opzetten. In principe staat het kopen van bitcoins op de Chinese platformen de investeerders toe om deze door te verkopen op buitenlandse wisselplaatsen. Zo kunnen de wissellimieten van renminbi omzeild worden en dit is onwettelijk.

btcgraf

Links aandeel yuan wereldwijd; rechts aandeel Huobin & Okcoin in China (grafiek Slim Beleggen)

Vorige week verklaarden de twee grootste verhandelingsplatformen OKCoin en Huobi dat ze het terugtrekken van bitcoins stopten terwijl de derde BTC China zei gedurende een beoordelingsperiode van 72 uur terugtrekken van geld te zullen stoppen. Ondertussen beloofden de 3 platformen dat ze hun systemen zouden upgraden. OKCoin en Huobi gaven aan dat de upgrade een maand zou duren. Terwijl de bitcoins nu niet afgehaald kunnen worden, kunnen de gebruikers toch hun bitcoins verkopen en de opbrengst omzetten in renminbi. De drie willen ook het margin trading (kopen met geleend geld) en gratis verhandeling beperken en is gestart met in de toekomst een honorarium per transactie aan te rekenen.
Volgens onderzoeker Li Yi bij het Internet Research Center onder de Shanghai Academy of Social Sciences staan de meeste centrale banken en de Chinese sympathiek tegenover de versleutelingstechnologie. De Chinese centrale bank wil echter zeker de onwettelijke praktijken uitroeien. Li voorspelt een nog grotere opgang van de virtuele munten zoals de bitcoin. Volgens ‘Slim Beleggen‘ vinden wereldwijd 95 % van de bitcoinverhandelingen plaats in renminbi.
Bloomberg meent te weten dat de Chinese Nationale Volksbank sinds 2014 een werkgroep geïnstalleerd heeft die de vooruitzichten bestudeert voor de uitgifte van een eigen digitale munt. De Bank zou daarover al specialisten van Citigroup en van Deloitte geraadpleegd hebben. Vooral het feit dat elke verrichting versleuteld is maar ook controleerbaar, lijkt aantrekkelijk. Midden 2013 is door een Amerikaanse universiteit vastgesteld dat mensen die bitcoins gebruiken voor criminele activiteiten vaak relatief eenvoudig te traceren zijn. Geld witwassen met de digitale valuta is dus niet zo eenvoudig als lang werd gedacht. Elke transactie wordt opgeslagen in een zogenoemde blockchain waarin informatie staat over de accounts die betrokken zijn en hoeveel bitcoins zijn overgemaakt. De NASDAQ OMX-groep wil zelfs de eerste beursoperator worden die de blockchain technologie aanwendt.

Systeem

Bitcoin werd uit 2008 opgericht onder de naam van Satoshi Nakamoto, een programmeur of reeks programmeurs. Bitcoin is een munteenheid (zoals de euro of de dollar) die enerzijds digitaal is en anderzijds ook als betalingssysteem (zoals bijvoorbeeld Paypal) fungeert. Als munteenheid kan je Bitcoin het best vergelijken met het Rai geld van Micronesië waar reusachtige ronde stenen er dienst deden als betaalmiddel. Het  enige  verschil  is  dat  er  bij  Bitcoin  geen onderliggende fysieke objecten bestaan, enkel een publiek raadpleegbare boekhouding, de ‘blockchain’ genoemd. Daarin worden alle transacties genoteerd en bijgehouden. Alle transacties in het netwerk worden immers aan ‘clearing’ onderworpen, dit betekent: controleren of eenzelfde persoon meer dan één keer hetzelfde geld probeert te spenderen. Eens geverifieerd, worden alle transacties in een centraal bestand, de ‘blockchain’ bijgehouden. Kortom, bitcoin is geld in de cloud: het is altijd bereikbaar en kan eender wanneer en van eender waar worden aangesproken om geld van rekening A naar rekening B over te zetten. De privacy wordt beschermd doordat jouw private ‘sleutel’, die toegang geeft tot je bitcoin rekening, niet vrijgegeven wordt. Het  registratieproces gebeurt via een online P2P netwerk van vele duizenden computers waarop eenzelfde  programma, de ‘Bitcoin  Client’, werd geïnstalleerd. Dit programma is open source software, wat betekent dat iedereen de (bron)code vrij kan inkijken. De belangrijkste kenmerken ervan kunnen bovendien enkel met volledige consensus (in de praktijk dus eigenlijk niet) gewijzigd worden.  De ‘grondwet’ van het Bitcoinprotocol die stelt dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins in omloop zullen zijn, heeft bijvoorbeeld geen meerderheid maar een consensus nodig om veranderd te worden. Nu zijn er naar schatting 16 miljoen bitcoins.
Bronnen: Global Times, FT, Bloomberg, Wikipedia, Macrotrends, Slim beleggen

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *