Nieuwe anti-corruptieronde aangekondigd

Li Xi die aan het hoofd staat van de anti-corruptiewaakhond CCDI heeft aangekondigd dat er een nieuwe ronde komt in de strijd tegen de corruptie. Vooral 5 regeringsdepartementen en 26 staatsondernemingen worden geviseerd.

LI Xi Foto SCMP/Weibo Disclaimer

China begon na het laatste partijcongres een campagne tegen de corruptie die zes maand duurde. Deze campagne die liep van maart tot september was vooral gericht op de financiële, sport en de medische sector. 140 functionarissen werden aangehouden en vastgehouden voor ondervraging. 36 personen op het niveau van onderminister of erboven werden dit jaar onderzocht.

Topman van de Central Commission for Discipline Inspection (CCDI) Li Xi heeft meegedeeld dat zijn commissie inspecties zal verrichten naar 5 regeringsdepartementen en 26 staatsondernemingen met blijkbaar een klemtoon op technologie. De vijf departementen zijn immers et Ministerie van Wetenschap en Technologie, het Ministerie van Industrie en Informatietechnologie, de Commissie voor toezicht en beheer van activa in staatseigendom, de Staatsadministratie voor Wetenschap, Technologie en Industrie voor Nationale Defensie en de State Tobacco Monopoly Administration. Ook staatsbedrijven in de auto-, staal-, scheepvaart-, luchtvaart- en uitgeverijsectoren zitten in het vizier. Er zullen ook vervolginspecties worden uitgevoerd in de gemonopoliseerde staatsspoorwegen

Risico’s

De hoogwaardige ontwikkeling van China kan alleen worden bereikt als de veiligheid gewaarborgd is, aldus Li deze week op een vergadering. Hij  zei dat de inspecties moeten helpen grote veiligheidsrisico’s te identificeren en dat relevante partijen moeten helpen deze risico’s onschadelijk te maken. Li is lid van het Vast Comité bij het Politbureau en staat aan het hoofd van de CPC Central Leading Group for Inspection Work. Hij beloofde dat de CCDI de supervisie zal versterken tegen de toplui van regeringsdepartementen en staatsondernemingen en daarbij de samenwerking wil verbeteren met de audit-, financiële, statistische, petitie- en andere departementen.

Sinds Xi Jinping in 2012 de ingrijpende anticorruptie actie lanceerde zijn tienduizenden ambtenaren de laan uit gestuurd. In juli werden twee leiders van de PLA Rocket Force, een elite-eenheid die verantwoordelijk is voor het Chinese nucleaire arsenaal, vervangen, zonder dat er een officiële verklaring werd gegeven. Militaire bronnen hebben gezegd dat tegen het tweetal -commandant Li Yuchao en zijn plaatsvervanger Zhang Zhenzhong- een onderzoek loopt wegens corruptie.

Geen uitleg werd gegeven over de afwezigheid van Defensieminister die sinds eind augustus niet meer werd gezien. Het is onduidelijk of hij betrokken is bij een militair onderzoek. Li Shangfu stond tussen 2017 en 2022 aan het roer van de uitrustingsafdeling van de Centrale Militaire Commissie.

Bron: SCMP

.

Print Friendly, PDF & Email