Nieuwe conferentie moet hervormingen sturen

De regering heeft beslist om een conferentiesysteem met 35 ministeries en commissies op te zetten die het Chinese hervormingsproces zullen sturen. In een opiniebijdrage bij de  Financial Times legt premier Li Keqiang uit hoe hij deze ziet.
Er is kritiek dat de Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie te sterk bezig is met ontwikkeling en te weinig met hervormingen. Met weemoed wordt terug gedacht aan de tijd tussen 1982 en 1998 toen daarvoor een apart ministerie bestond. Om deze hervormingen terug aan te vuren besloot de regering vrijdag tot de oprichting van een systeem dat werkt via gemeenschappelijke conferenties met 35 ministeries en commissies. Deze conferentie zal op gang getrokken worden door de Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie, de Nationale Volksbank, het ministerie van Financiën, dat van Grond en grondstoffen e.a.
Bedoeling is sleutelproblemen in de economische hervormingen te onderzoeken en gezamenlijke inspecties te organiseren vooraleer de hervormingsplannen op te stellen. Daardoor kan de coördinatie verbeterd worden en gekissebis tussen departementen vermeden. Er wordt niet gepreciseerd hoe vaak de conferentie zal bijeen komen. Verdere plannen voor hervormingen worden verwacht op het komende partijplenum in oktober.
Hervormingen
Naar aanleiding van de zomerzitting van de Davos-conferentie waarvan het thema innovatie is, legt premier Li Keqiang zijn politiek uit in een artikel in Financial Times. Volgens Li is institutionele innovatie ook een manier van innovatie naast de puur technologische. China zal de open deur politiek verder zetten door steun voor de Doha-ronde binnen de WTO, door bilaterale handelsovereenkomsten, door het verbeteren van de China-ASEAN vrijhandelszone en een betere juridische werkomgeving voor buitenlandse investeerders.  De te Shanghai geplande vrijhandelszone is een voorbeeld in deze.

likeqiangurb

Li discussieert met wetenschappers over verstedelijking


De belangrijkste aandacht gaat naar de uitbreiding van de binnenlandse vraag. Deze zal onder meer worden opgedreven door de promotie van de ICT-sector, bijvoorbeeld door breedband en de vergunningen voor 4G. Terwijl op het verbruik gefocust wordt zal op een redelijke wijze prioritair geïnvesteerd worden in energiebesparing, milieubehoud, spoorwegen in centraal en westelijk China en stedelijke voorzieningen.
Vooral de verstedelijking biedt een hoog potentieel voor het opdrijven van de binnenlandse vraag. De komende 10 jaar zullen nog 100 miljoen rurale migranten naar de steden trekken. Li noemt dit een extreem gecompliceerd proces van economische en sociale verandering dat een nieuwe benadering vereist. Deze moet leiden naar een evenwichtige ontwikkeling zodat de kloof tussen stad en platteland kleiner wordt. De dienstensector zal worden uitgebreid met vooral een betere openbare dienstverlening.  In verband met de te verwachten “quantitative easing” door ontwikkelde landen meent de premier dat de Aziatische landen nu beter gewapend zijn dan in 1998 toen een crisis uitbrak doordat het geld uit de regio vloeide. Zonder af te wachten tot de wereldeconomie terug gezond wordt, zet China zijn hervormingen verder zo besluit premier Li zijn opiniestuk in de Financial Times.
Bronnen: China Daily, Financial Times
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *