Nieuwe Covid-19 vaccins op komst

Verschillende Chinese bedrijven zijn begonnen met klinische testen voor mRNA vaccins die effectief zijn tegen nieuwe covid-19 varianten. Chinese wetenschappers hebben ook een platform ontwikkeld voor het ontwerp van ringvormige mRNA vaccins die doeltreffender moeten zijn dan de klassieke lineaire.

Het mRNA vaccin van CanSinoBIO heeft toelating gekregen om klinische testen te beginnen. Uit de preklinische testen blijkt dat dit vaccin veel antilichamen opwekt tegen verschillende COVID-19 varianten, inclusief de omikron variant die momenteel wereldwijd domineert. Het zou dus beter zijn dan de huidige mRNA vaccins die vooral in de ontwikkelde landen worden toegediend. China zelf werkte tot nu toe met klassieke, iets minder effectieve vaccins.
CanSinoBIO heeft het vaccin ontwikkeld in zijn filiaaal in Shanghai, dat in juli 2021 opgericht werd speciaal om een mRNA vaccinplatform te ontwikkelen.

Minstens acht Chinese producenten, waaronder ook Sinopharm dat al een klassiek vaccin heeft, werken nu op de mRNA technologie. De meesten zitten al in de fase van de klinische testen.

CanSinoBIO doet intussen ook testen met een klassiek vaccin specifiek voor omikron dat via een neusspray toegediend wordt. De eerste resultaten die begin maart gepubliceerd werden zijn hoopvol.

Ringvormig mRNA vaccin

Wetenschappers van de universiteit van Beijing hebben ringvormige mRNA vaccins ontworpen. Ze publiceren hun onderzoeksresultaten in het internationale vaktijdschrift Cell. Vergeleken met een klassiek mRNA vaccin zorgt het nieuwe vaccin voor een sterkere productie van antilichamen en T-cellen bij proeven op muizen en apen, en dat ook voor een langere periode. Een type vaccin biedt goede bescherming tegen omikron maar niet tegen delta, een tweede tegen beide varianten. Het geeft ook goede resultaten als booster na twee klassieke prikken. Dit alles suggereert een toekomst voor ringvormige mRNA multispectrum vaccins

Bronnen: China Daily, People’s Daily, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *