Nieuwe leden Aziatische Infrastructuur Investeringsbank (AIIB), o.a. België

De Aziatische Infrastructuur Investeringsbank (AIIB) heeft 13 aanvragen tot deelname goedgekeurd. Een van de nieuwe leden is België.

Voor het eerst sinds de oprichting in 2015 zal de AIIB nieuwe landen welkom heten. Er nemen nu 70 landen deel.

Vijf uit Azië zelf

Vijf van de gegadigden komen uit de regio waarop de bank zich in de eerste plaats richt. Afghanistan, Armenië, Fiji, Hongkong (speciale administratieve regio van China) en Timor Leste zijn landen of regio’s in Azië. De acht anderen zijn België, Canada, Ethiopië, Hongarije, Ierland, Peru, De Republiek Sudan en Venezuela.
De Aziatische Infrastructuur Investeringsbank (AIIB) heeft haar hoofdkwartier in Beijing. De financiële instelling wil de economische en sociale ontwikkeling in Azië een boost geven. De middelen daartoe zijn investeringen in infrastructuurprojecten. Die moeten van hoge kwaliteit zijn, financieel haalbaar en milieuvriendelijk. Er zijn al leningen goedgekeurd voor projecten in een reeks van landen, o.a. in Oman en Azerbeidzjan.

Internationaal inclusief

AIIB president Jin Liqun toonde zich erg verheugd. ‘Er is zoveel interesse vanuit de hele wereld dat de bank nu waarlijk een internationale instelling is. Praktisch elk continent is nu vertegenwoordigd en we verwachten dit jaar nog meer aanvragen’, zo zei Jin. De 13 kandidaten moeten nog eigen politieke procedures doorlopen. Als die zijn afgerond en het eerste kapitaal is ingezet, worden ze officieel lid. Hun aandelen zullen komen uit een bestaand fonds van nog niet toegewezen aandelen.
Chen Xulong, researcher bij het China Institute of International Studies merkt de betekenis van de verschillen op. ‘De toekomstige leden zitten in andere fasen van hun economische ontwikkeling. De bank is dus inclusief en levert een bijdrage aan inclusieve ontwikkeling in de hele wereld’.

Erkend pro-globalisering

Chen en Yao Zhizhong, adjunct-directeur bij het Institute of World Economics and Politics van de Chinese Academy of Social Sciences (CASS), vinden de wereldwijde erkenning van de AIIB betekenisvol. De missie, het beleid en de doeltreffendheid van de bank worden nu voor vol aanzien.
Volgens Wei Ling, directeur van het Institute of Asian Studies bij de China Foreign Affairs University, wordt de bank een drijvend kracht achter de globalisering en de regionale integratie. ‘De mondialisering heeft een nieuwe stimulans nodig, nu er in Europa en de VS politieke tegenwerking is op dit vlak’.
Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *