China over de aanslag in Londen: medeleven en veroordeling (UPD)

De Chinese leiders hebben officieel gereageerd op de aanslag van woensdag bij het parlementsgebouw in London. De Chinese pers brengt nieuws over wat er is gebeurd. Er zijn ook politieke commentaren.

De aanvaller begon, zoals intussen bekend is, zijn terroristische actie met een moordende autorit over Westminster Bridge. Er zijn tot nog toe 5 doden gevallen, onder wie de dader.

Reactie van de leiders

China Global Television Network (CGTN) meldde meteen dat de Chinese president zijn deelneming had betuigd aan de Britse koningin. Later op donderdag liet de woordvoerder van Buitenlandse Zaken, mevrouw Hua Chunying, weten dat hooggeplaatste Chinese politici hun respectievelijke collega’s hadden gecondoleerd. In naam van de Chinese regering, het Chinese volk en in zijn persoonlijke naam heeft  Xi Jinping zijn oprecht medeleven betuigd aan de slachtoffers en hun families. Premier Li Keqiang heeft de Britse premier Theresa May gecondoleerd en minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi stuurde een bericht van medeleven naar zijn Britse collega Boris Johnson.

Zorg voor Chinese burgers

Bij de 40 mensen die werden gewond was een jonge Chinese vrouw. De South China Morning Post (SCMP) uit Hongkong bracht het nieuws als eerste. De Post haalt de informatie bij Nouvelles d’Europe, een Chineestalig blad dat in Europa wordt gemaakt. De jonge Chinese werd geraakt door de auto en liep een schouderbreuk en andere verwondingen op. Zij werd naar het ziekenhuis gebracht en kwam niet in levensgevaar. De Chinese ambassade in Londen heeft Chinese burgers op het hart gedrukt waakzaam en voorzichtig te zijn.

Berichtgeving

De meeste officiële Chinese media nemen de berichtgeving van Xinhua over. China Daily laat zijn eigen correspondent over het nieuws schrijven. (upd) Xinhua herinnert eraan dat de aanslag plaatsvond precies een jaar nadat Brussel door terrorisme werd getroffen. Het officiële nieuwsagentschap en de South China Morning Post wijzen op alle veiligheidsmaatregelen die in Londen al een tijdlang aanwezig zijn. De stad kent sinds 2004 het op een na hoogste dreigingsniveau. Enkele dagen voor de aanslag heeft de Londense politie zijn grootste oefening tegen het terrorisme ooit gehouden op de Thames, precies ter voorkoming van een aanval op het parlement. De SCMP merkt op dat dit alles individuele aanslagplegers moeilijk kan tegenhouden.

Politieke boodschap

(upd) De boegbeelden van het Chinese bestel hebben uiteraard eerst en vooral hun respect en medeleven geuit. Het officiële China heeft echter een eensluidende, beheerste politieke boodschap toegevoegd. ‘China kant zich tegen elke vorm van terrorisme, de gemeenschappelijke vijand van de internationale gemeenschap. China is bereid om met andere landen samen te werken. Het wil inspanningen leveren om de veiligheid en de vrede te verzekeren in eigen land, landen als Groot Brittannië en in de hele wereld’. De Chinese premier zei in Australië: ‘er moet een einde komen aan de instabiliteit in de wereld, wij moeten zorgen voor vrede en stabiliteit’.

Commentaren

(upd) Echo’s van die boodschap zijn in commentaren terug te vinden. De South China Morning Post vindt dat het een goed idee is om de terroristen te laten weten dat de Britten zich niet laten bang maken. De krant bewondert de inspanningen om van Londen een beveiligde vesting te maken. ‘Toch’, aldus de Post, ‘zo lang het Westen blijft focussen op operationele maatregelen zullen de terroristen voetvolk kunnen rekruteren. Sociale achterstelling, werkloosheid gebrek aan goed onderwijs zijn dan nog altijd de voedingsbodem’.
(upd) De Global Times (GT) wijst op gelijkenissen met vele aanslagen in China: de auto op Tiananmen, met messen gewapende aanvallers in Xinjiang. De Chinese krant verwijt het Westen dat het hierop altijd gereageerd heeft met scepticisme. ‘Telkens werd er vooral met een beschuldigende vinger gewezen naar het Chinese minderhedenbeleid. Wie dat deed plaatste zijn eigen waarden boven die van anderen en moedigde feitelijk het terrorisme in China vanachter de schermen aan’, aldus de GT. Het besluit van de krant: ‘hopelijk komt er een eind aan deze  dubbele maatstaven. De hele mensheid moet zich verenigen in de strijd tegen het terrorisme, los van geopolitieke rivaliteit en ideologische verschillen’.
Xinhua, SCMP, China Daily, CGTN.com, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *