Bioscopen gestraft wegens fraude met inkomsten

Meer dan 300 bioscopen in China zijn gestraft omdat ze knoeiden met de bioscoopinkomsten. Vorig jaar groeiden deze maar met 2,6% terwijl ze in 2015 stegen met 49%. Sommigen geloven dat de bioscoopfraude in het land van 10 tot 20 % beloopt.

Na een decennium van sterke groei, nam de ticketverkoop in 2016 maar toe met 2,4 %. Volgens de controlerende Entgroup bedroeg de groei nog 49 % het jaar voordien. China is de tweede grootste filmmarkt, maar naar verluidt is gesjoemel met de inkomsten een grote ziekte in de sector. Sommigen spreken van een fraude die tussen 10 en 20 % zou bedragen. Bioscopen rapporteren minder ontvangsten dan in werkelijkheid. Sommige tickets voor kaskrakers bevatten ook toegang tot een minder bekende film. Er wordt gesjoemeld met de software die de tickets drukt. Het zijn naar verluidt buitenlandse kaskrakers waar de inkomsten het meest lijden door de fraude.

Straffen

Zowel binnen- als buitenlandse producenten zijn gelukkig met deze eerste actie tegen bioscoopfraude. Volgens de stichter van Bona Yu Dong gaat het juist om de tip van de ijsberg en werkt de bioscoopfraude als een echte tumor. De huidige actie heeft 326 bioscopen een straf opgelegd. Ze moeten ook alle inkomsten die filmproducenten en verdelers misliepen terug betalen. 36 cinema’s werden schuldig bevonden van frauderen met een bedrag van ongeveer 1 miljoen yuan. Het is niet duidelijk hoe de onderzoekers van de regering bewijzen hebben verzameld tegen de bioscopen.
Als straf moeten ze dicht blijven gedurende 90 dagen. Andere zalen gaan dicht voor 60 dagen omdat de fraude bij deze bioscopen tussen een half en een miljoen beliep. 110 kregen een boete van 200.000 yuan omdat de fraude bij hen tussen 100.000 en 500.000 yuan bedroeg. Het Volksdagblad beweert dat de actie het aanbreken toont van het wettelijk tijdperk voor de Chinese filmmarkt. De nieuwe echte filmwet is sinds 1 maart in werking gegaan.
Bron: FT,

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Bioscopen gestraft wegens fraude met inkomsten

  1. Hoe bedoel fraude met de bezoekers? Voor het film Ip Man 3 had de producers geld aangenomen van een bedrijf om hun merk in het film te zetten. Ze hadden zelf belooft het aantal bezoekers te halen, maar in echt had de producers zelf het tickets gekocht. Dus wel zoveel tickets verkocht, maar minder kijkers. Is dat ook fraude?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *