Nieuwe uitbraak op precaire plaats en slecht moment

In China zijn in de eerste tien dagen van dit jaar meer dan 500 nieuwe besmettingen geconstateerd van COVID-19. De meeste ervan komen voor in de provincie Hebei.

weer huis-aan-huis aflevering voedsel tijdens lockdown Hebei (foto Tian Ming / China Daily)

Het is van juli 2020 geleden dat er zoveel nieuwe gevallen in China waren: het aantal is gestegen van 10 op de eerste dag van het nieuwe jaar naar 118 afgelopen zondag.

Kwetsbaar Hebei

Hebei, waar veruit het grootste aantal besmettingen voorkomt, ligt om de stadsprovincies Beijing en Tianjin heen. Met een bevolking van 74 miljoen is het op vijf na de meest bevolkte provincie van China. De oorzaken zijn mogelijk zowel binnenlands als geïmporteerd. Sommige gebieden in Hebei zijn moeilijk bereikbaar en dat geeft een vertraging in het opsporingssysteem, waardoor de bevoegde diensten net te laat zijn om te reageren en verder onheil te voorkomen. Ook reizigers uit het buitenland brengen nog steeds besmettingen mee naar China, ondanks de gedisciplineerde naleving van de regels. Er zijn gevallen bekend van personen die ook na twee weken strenge quarantaine besmet bleven. De sequencing van de virusgenen heeft laten zien dat de virusstam tot een Europese tak behoort en geen verband houdt met eerdere binnenlandse uitbraken in China, volgens een ambtenaar van het provinciale centrum voor preventie- en ziektebestrijding op een persconferentie zondag. De volledige genoomsequentie van het coronavirus bij deze uitbraak bevat echter niet de gemuteerde virussen die in Groot-Brittannië en Zuid-Afrika zijn gevonden. Epidemiologen blijven verder onderzoeken of het coronavirus kan meekomen met bevroren geïmporteerde voedingswaren.

ontsmetting pakjes in
Shijiazhuang (foto Wang Zhuangfei / China Daily)

Gedegen aanpak

Sinds oktober zijn er in het noorden van China wel vaker kleine uitbraken geweest die telkens met kordaat en snel ingrijpen (massaal testen en lockdowns van stadswijken) zijn gestopt. Zo is de overheid nu ook in Hebei begonnen. In de provinciehoofdstad Shijiazhuang werden op drie dagen tijd meer dan 10 miljoen burgers getest, met 354 positieve uitslagen tot afgelopen vrijdag. De stad werd afgesloten voor treinverkeer. Er is een verbod om naar bepaalde wijken te gaan. Ook in de nabijgelegen steden Dingzhou en Xinji werden meer dan 1,5 miljoen mensen getest. In Shijiazhuang, zal de gezondheidsdienst in de volgende twee dagen de hele bevolking nog een keer met nucleïnezuur testen. Het stadsbestuur zorgt ervoor dat er genoeg professioneel personeel bij de organisatie hiervan is betrokken om alles veilig, geordend en efficiënt te laten verlopen. Het aantal nieuwe gevallen en de nabijheid van Beijing en Tianjin maken dat een strengere aanpak nodig is.

‘Alle hens aan dek’

Beijing geeft indirect te kennen dat de uitbraak een van de redenen was voor nieuwe en meer onderhandelingen over de komst van onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Op 14 januari gaat een internationale werkgroep aan de slag in Wuhan om de oorsprong van het nieuwe coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt op te sporen. (zie video met Marion Koopmans, prof virologie Erasmus Universiteit) Dit met het doel om nieuwe uitbraken in de toekomst te voorkomen. De voortgezette golf in de wereld en de huidige in China noodzaken extra veiligheidsmaatregelen voor de buitenlandse bezoekers en maken het ook nodig dat alle krachten zich concentreren op het onderdrukken van de nieuwe besmettingen in China op dit moment.

Solidariteit

Beijing, Tianjin en de provincies Jiangsu, Zhejiang, Hubei en Hunan hebben medische teams naar Hebei gestuurd. De stad Wuhan heeft een team van 22 specialisten samengesteld die grondige en ruime ervaringen hebben opgedaan tijdens de allereerste uitbraak en strenge lockdown in hun stad.  De enige en mobiele CT-scan van Wuhan (en de provincie) waarmee patiënten snel kunnen worden gevonden en geholpen is ook naar Hebei gebracht. Vrijwilligers brengen van overal voedsel, maskers, testkits en medicijnen aan.

Twee extra problemen

De regeringen op verschillende niveaus worden met twee problemen geconfronteerd. De economie van China herstelt zich, zoals in binnen- en buitenland wordt opgemerkt, maar het zijn juist de sectoren van de consumptie, het transport en de catering die wat achterop hinken. Op die sectoren heeft een nieuwe golf van besmettingen en een reeks strengere maatregelen die daarom nodig zijn, een uitgesproken effect. Het andere probleem is eigenlijk een variant van het eerste, die nog versterkend werkt ook. Het Chinese nieuwjaar komt eraan en zal minimaal van 11 februari tot 26 februari duren. Als het tijdens de gigantische volksverhuizing door familiebezoeken en toerisme die dat feest met zich meebrengt misloopt kan dit uitdraaien op een rampzalige verspreiding van de besmetting. Uiteraard zullen de media (zowel de officiële als de commerciële) een grote rol spelen in de verspreiding van de boodschappen en de aansporingen afkomstig van de Nationale Gezondheidsdienst.

testen in Shijiazhuang (foto Xinhua)

Niet aarzelen en geen paniek

Aan de bedrijven heeft de gezondheidsdienst gevraagd om hun werknemers niet te laten reizen. Lokale regeringen krijgen het dringende verzoek om massale bijeenkomsten te beperken en een limiet te stellen aan het bezoek van toeristische bezienswaardigheden. Er zijn al plaatselijke besturen die reizen laten beperken, onder andere door aan werknemers die met nieuwjaar niet naar huis reizen een premie te geven. In Beijing benadrukt de overheid dat er mondmaskerplicht in het openbaar blijft en dat ook de QR-codes verder moeten ingezet worden om bij te houden waar burgers geweest zijn en zo het contact tracing mogelijk te maken. Beijing heeft de regels voor taxibedrijven verstrakt nadat een nieuwe asymptomatische besmetting was vastgesteld bij een chauffeur uit het eerder getroffen Shunyi district. De 144 passagiers met wie hij onlangs in contact was geweest zijn getraceerd en gewaarschuwd. De taxibedrijven in Shunyi zijn stilgelegd. Wie een taxi neemt moet eerst met een app op de telefoon aantonen dat hij of zij virusvrij is. Wie dat niet wil doen mag als klant worden geweigerd. De stad heeft de vaste quarantaine voor wie uit het buitenland aankomt met een week verlengd tot 21 dagen. Ook zouden de namen van horecabedrijven die zich niet aan de regels houden zijn bekendgemaakt. De overheid legt er de nadruk op dat de situatie verre van opgelost is, maar nog niet uit de hand loopt.

Bronnen: research.gavekal.com, fmprc.gov.cn (website ministerie Buitenlandse Zaken v. China), Xinhua, CGTN, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *