China pakt mini-uitbraak COVID-19 krachtdadig aan.

In Qingdao hebben 12 personen positief getest op COVID-19. Het zijn de eerste binnenlandse besmettingen in twee maanden. Alle inwoners van de stad zullen getest worden. Tot nu toe lijkt het te gaan om een beperkte cluster afkomstig van een in het buitenland besmette persoon.

Qingdao is een havenstad met negen miljoen inwoners in de oostelijke provincie Shandong. Tijdens het weekend zijn daar 12 personen ontdekt die besmet zijn met het coronavirus. Zes onder hen vertonen symptomen en worden geregistreerd als COVID-19 patiënten, de zes andere staan geregistreerd als asymptomatische dragers van het virus.

Uit epidemiologisch onderzoek en contactonderzoek van de besmette personen zijn alle besmettingen terug te voeren tot het Qingdao Chest Hospital. De besmette personen zijn personeelslid of patiënt in dit hospitaal,of familie ervan. In dat hospitaal voor longziekten zijn COVID-19 patiënten verzorgd die in het buitenland besmet geworden waren. Hoe het virus ondanks draconische veiligheidsmaatregelen op anderen is kunnen overgaan moet nog uitgezocht. De wijk van het hospitaal is gelukkig ver verwijderd van het centrum en wordt zelden door toeristen bezocht. De dagkliniek is onmiddellijk gesloten.

Krachtdadige maatregelen

Direct is besloten alle inwoners van de stad binnen de vijf dagen te testen. De vijf wijken met het grootste risico worden in drie dagen getest. De beslissing werd zondag genomen en maandagmorgen waren de eerste testcentra al operationeel. Als eersten zijn 115.000 medische werkers en patiënten getest. Dinsdagmorgen waren al 3 miljoen personen getest, en 1,1 miljoen testen geanalyseerd. Buiten de vermelde zes asymptomatische besmettingen werd niets gevonden. . Er is dus hoop dat de besmetting binnen een beperkte cluster kan gestopt worden.

Opgelet voor nationale verspreiding

Bierfestival in augustus

De ‘gouden vakantieweek’ voor de nationale feestdag van 1 oktober is nog maar net achter de rug. 637 miljoen Chinezen hebben door het land gereisd en toeristische plaatsen bezocht. Qingdao is een populaire badstad. Het is ook de bierhoofdstad van China. Tijdens de voorbije verlofweek werd de stad door 4,47 miljoen toeristen bezocht. De meeste kwamen uit de provincie Shandong zelf, van de hoofdstad Jinan of de steden Weifang en Yantai. Maar er kwamen ook veel bezoekers uit de provincie Shanxi die ver van de zee ligt.

Alhoewel er tot nu toe geen gevallen bekend zijn van besmettingen buiten Qingdao, nemen andere regio’s voorzorgen. Qingdao heeft de wijk Loushanhou waar de besmetting uitgebroken is uitgeroepen tot ‘middelmatig risicogebied’. .De stad Shanghai plaatst iedereen die uit een dergelijk gebied komt twee weken in thuisquarantaine onder toezicht van het wijkcomité. Naargelang hun datum van aankomst in Shanghai worden ze één of twee keer gratis getest. Leraars en studenten uit een gebied met middelhoog risico moeten een app met een groene gezondheidscode kunnen tonen. De hospitalen nemen extra veiligheidsmaatregelen. Inwoners die koorts of andere Covid-19 symptomen hebben moeten mondmaskers dragen en zich naar de dichts bijzijnde koortskliniek begeven.

Ook de provincies Hainan en Guizhou, de steden Beijing, Nanjing en Jinan, en steden in Jiangxi en Hubei namen maandag meteen gelijkaardige maatregelen.

De Chinese doelstelling: nul binnenlandse besmettingen

Buiten de 12 gevallen van Qingdao heeft China dit weekend nog zeven andere gevallen gevonden, stuk voor stuk personen die besmet uit het buitenland terugkwamen.

Op 24 september waren in Qingdao bij een routinecontrole van arbeiders in een opslagplaats voor ingevoerde bevroren zeevruchten twee asymptomatische besmettingen gevonden, 210.000 personen werden toen getest. De besmetting ging niet verder dan die twee.

In tegenstelling tot de westerse landen die ernaar streven de besmettingscurve af te platten, streeft China naar nul binnenlandse besmettingen. Na het bedwingen van de oorspronkelijke uitbraak in Wuhan waren er enkel nog snel gedoofde mini-uitbraken in Beijing, Wuhan, Noordoost China, Yuannan, Xinjiang. De laatste binnenlandse besmetting vóór de twee in Qingdao dateerde van bijna twee maanden eerder.
Het totale aantal dodelijke slachtoffers in China bedraagt 4.746, minder dan de helft van België. Meer dan 95% daarvan vielen te betreuren in de provincie Hubei met als hoofdstad Wuhan, tijdens de eerste golf in januari-maart.
Dat lage aantal overlijdens is niet alleen positief voor de volksgezondheid, maar ook voor de economie: China is de enige grote economie in de wereld die dit jaar zal groeien.

Bronnen: Global Times, People’s Daily, Caixin, Xinhua, BBC

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *