Nieuwe visumregels verdubbelen het aantal buitenlandse toeristen

Om het toerisme na Covid te stimuleren heeft China zijn visumvrije beleid behoorlijk uitgebreid. Tijdens de eerste jaarhelft steeg het aantal buitenlandse toeristen met de helft, maar het aantal bleef nog wat onder het aantal buitenlandse reizigers van vóór Covid.

Buitenlandse bezoekers Foto Xinhua Disclaimer

Tijdens de eerste jaarhelft bezochten In totaal 14,64 miljoen buitenlanders China, een stijging van 152,7 % ten opzichte van 2023, zo blijkt uit gegevens van de National Immigration Administration. Het aantal visumvrije binnenkomsten van buitenlanders bedroeg 8,5 miljoen, goed voor 58% van de inkomende reizen. Maar het aantal buitenlandse bezoekers ligt nog steeds onder het niveau van vóór de pandemie, toen 15,53 miljoen buitenlandse reizigers het land bezochten in de eerste helft van 2019.

Nadat het Chinese toerisme na Covid moeilijk op gang kwam, heeft China geleidelijk het aantal landen uitgebreid waar burgers maximaal 15 dagen naartoe kunnen reizen voor zaken, toerisme of familiebezoek. De nieuwe visumvrije regels gelden voor meer dan een dozijn landen in Europa & Australië en omgekeerd voor hun burgers in China. Nog eens 23 landen stelden wederzijdse visumvrijstellingen in, waaronder Thailand dat dit jaar aan de lijst werd toegevoegd. Singaporezen en Maleisiërs kunnen maximaal 30 dagen per keer op bezoek komen.

Andere versoepelingen

Afgelopen november breidde het land ook zijn visumvrije doorreisbeleid uit naar 54 staten. Burgers uit deze landen mogen tot 144 uur in Beijing, Shanghai en 20 andere steden verblijven als ze een geldig doorreisticket naar een ander land bezitten. Er zijn nog meer vrijstellingen voor passagiers van cruiseschepen die een tussenstop maken.

De National Immigration Administration zei dat het in de eerste zes maanden van 2024 in totaal 287 miljoen inkomende en uitgaande reizen had verwerkt – een stijging van 70,9% ten opzichte van vorig jaar. Daaronder waren 137 miljoen reizen van inwoners van het vasteland, 121 miljoen van inwoners van Hongkong, Macau en Taiwan en 29,2 miljoen van buitenlanders.

Men heeft ook verschillende maatregelen ingevoerd om het reizen voor internationale bezoekers gemakkelijker te maken. Deze omvatten het versoepelen van beperkingen om bezoekers toegang te verlenen tot de meest gebruikte binnenlandse betaalapps met buitenlandse bankrekeningen of kaarten. Dit vormde een groot probleem in het verleden omdat de meeste bedrijven geen contant geld of de belangrijkste internationale kaarten zoals Visa of Mastercard accepteerden.

De People’s Bank of China heeft ook het bedrag dat houders van een buitenlands paspoort mogen uitgeven aan mobiele betaalapps verhoogd, waarbij het toegestane bedrag van één enkele transactie is verhoogd van 1.000 US$ naar 5.000 US$ en de jaarlijkse cumulatieve limiet van 10.000 US$ naar 50.000 US$. Tijdens de eerste zes maanden bedroeg het aantal transacties van buitenlandse elektronische portemonnees die binnenlandse betalingen deden 28,75 miljoen, een groei van 5,29 maal ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het transactievolume bedroeg 5,32 miljard yuan, 7,67 maal meer dan vorig jaar.

Bronnen: SCMP, Global Times

Print Friendly, PDF & Email