Nieuwe Xiong’an-zone in Hebei wil Beijing ontlasten

Regering en partij hebben beslist in Xiongan (Hebei) een nieuwe ontwikkelingszone te plannen als sluitstuk voor de samenwerking tussen Beijing, Tianjin en Hebei. De zone bevindt zich rond een meer. Er wordt een groene ontwikkeling gestimuleerd. Xiongan zal functies van Beijing overnemen zodat de hoofdstad ontlast wordt.

xiongan2

Baiyangdian-meer


Het is al een tijdje dat toppolitici aandringen op een betere samenwerking tussen de 3 administratieve gebieden Beijing, Tianjin en Hebei (twee stadsprovincies en een gewone provincie). De smog in Beijing is bijvoorbeeld grensoverschrijdend. Blijkbaar heeft de politiek nu de plaats gevonden waar de gewenste ontwikkeling het best kan gedijen. De Xiongan-zone bevindt zich 100 km ten zuidwesten van het centrum van de hoofdstad. Ze omvat drie kantons en ligt in het midden van de driehoek Beijing, Tianjin en Shijiazhuang. Die laatste stad is de hoofdstad van Hebei sinds Tianjin een aparte stadsprovincie is geworden.
Volgens een circulaire zullen maakwerk en logistiek uit Beijing naar het gebied verhuizen. Dat zijn immers geen activiteiten die per se in de hoofdstad moeten blijven. Ook wil China een nieuw model ontwikkelen in dichtbevolkte gebieden en in het gebied de stedelijke lay-out herstructureren. De nieuwe zone zal eerst 100 km2 groot zijn en op middellange termijn 200 km2. Op lange termijn wordt zelfs over 2000 km2 gesproken.

Visie

Tijdens een inspectie aan het gebied op 23 februari riep president Xi  xiongan3op tot een ‘wereldvisie, internationale standaarden en Chinese karakteristieken in planning en uitbouw van het gebied’. Het gebied moet voorrang geven aan het milieu, het welzijn van de bevolking en de traditionele Chinese cultuur. Momenteel omvat de zone de kantons Xiongxian, Rongcheng en Anxin in een landbouwgebied rond het Baiyangdian meer. Hun gemeenschappelijk bruto regionaal product (brp) bedroeg vorig jaar 20 miljard of minder dan 1% van het brp van Beijing. De vastgoedprijzen in het gebied zijn bevroren. De vrees bestond dat ze te snel zouden stijgen na het bekend worden van het plan om van Xiongxian een ontwikkelingszone te maken.
Een aantal groothandelsmarkten uit het centrum van Beijing is al verhuisd. Sommige hoofdstedelijke administratieve departementen worden naar het oostelijke Tongzhou overgebracht. Het nieuwe gebied zou een groeipool moeten worden. Daarbij wordt de vergelijking met Shenzhen in de Parelrivierdelta en met Pudong bij Shanghai niet geschuwd. Minder duidelijk alsnog is de verhouding met de economische zone van Tianjin die aansluit op de haven.
Xu Qin, de voormalige burgemeester van Shenzhen, is aangesteld tot tweede partijsecretaris van de provincie Hebei. De aanstelling gebeurde in een nieuwe golf van lokale topbenoemingen die plaats vindt voor het partijcongres van dit najaar. Xu Qin wordt in Shenzhen vervangen door Wang Weizhong, de partijsecretaris van de stad Taiyuan (Shanxi), die nog viceminister voor wetenschap  en technologie was.
Bronnen: People’s Daily, SCMP
Zie ook enkele beelden op YouTube

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *