Russische online handel meer en meer gedomineerd door China

Een derde van de Russische online handel is grensoverschrijdend en dit deel wordt nog groter. Ongeveer 90% van die buitenlandse pakjes komt uit China. Financieel gezien geldt dat echter ‘maar’ voor de helft. Aliexpress is al de meest populaire online winkel in Rusland.

ruspayVorig jaar bedroeg de online verkoop in Rusland 14,9 miljard euro, een vooruitgang met 20%, aldus de Russische vereniging van online bedrijven. Dit jaar zou de markt naar verwachting meer dan 16,2 miljard euro bedragen. In 2016 pikten buitenlandse bedrijven een derde in van het online gerealiseerd handelsvolume. Zo’n 90% van die pakjes kwam uit China. Deze grensoverschrijdende handel groeide vorig jaar met 37%, duidelijk meer dan de lokale handel die met 9% toenam.
Dit heeft volgens voorzitter Alexeï Fiodorov te maken met de goedkope prijs van de goederen. De Vereniging heeft nog becijferd dat hoewel de Chinese pakjes 90% vertegenwoordigen in de grensoverschrijdende handel, ze maar de helft van de omzet waard zijn. Wat dus wijst op de goedkope prijs van de Chinese goederen.
‘Als dit nog enkele jaren doorgaat, blijft er niets meer van de Russische online verkoop en verkopen we enkel nog Chinese goederen’, klaagt Alexeï Fiodorov. Hij wijt dit aan een gat in de wetgeving op het grensoverschrijdend goederentransport. De Chinese goederen zijn tax-free, wat niet het geval is voor de Russische.

Top 3

Vorig jaar werd het Chinese Aliexpress al de meest populaire aliexpresswebwinkel in Rusland. In januari 2017 had de site 22 miljoen unieke gebruikers. Op de tweede plaats -maar een straat achterop- bevindt zich de Russische site ozon.ru met 9 miljoen klanten. De handelsketen Eldorado.ru staat op de derde plaats met 7,5 miljoen gebruikers. Merkwaardig bij deze Russische online verkoop is dat die overwegend nog gebeurt via betaling na ontvangst. Elektronisch betalen of via kredietkaart is in Rusland nog vrij marginaal. In 2014 hadden 69% personen of 60% van de volwassen Russische bevolking toegang tot het internet.
Vermits we het toch onrechtstreeks hebben over de kleinhandel in China, vermelden we het recentste nieuws uit de Financial Times dat de Britse keten ‘Marks & Spencer’ haar laatste van de 10 voormalige vestigingen op het vasteland in Shanghai sluit. De 26 winkels in Hongkong die winstgevend zijn, worden wel behouden.
http://fr.rbth.com (Russia beyond the headlines), ecommercewiki.org, Fin.Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *