De nieuwjaarswensen van Xi Jinping

De Chinese president Xi Jinping heeft zich tot de bevolking gericht met nieuwjaarswensen.
Hij wenste aan iedere Chinees en aan alle vrienden in de hele wereld een gelukkig jaar.

nieuwjaarswensenXi bevestigde zijn engagement voor het verder hervormen en openen van China. In 2018 zal het 40 jaar geleden zijn dat Deng Xiaoping zijn hervormingsplannen lanceerde. Verdere hervormingen en meer openheid naar de buitenwereld zijn nodig om meer vooruitgang te boeken en de ‘Chinese droom’ te verwezenlijken. Het Chinese volk zal ‘wegen door de bergen aanleggen en bruggen bouwen over de rivieren’ zoals een klassiek spreekwoord zegt.
2018 wordt het eerste volledige jaar waarin men werkt aan het ontwikkelingsplan voor de komende dertig jaar. Dat is vastgelegd door het partijcongres in november. Xi citeerde hier een ander oud spreekwoord: ‘ een wolkenkrabber begin je te bouwen met bergen uitgravingen’
Tegen 2020 moeten alle mensen op het platteland een inkomen hebben boven de absolute armoedegrens. Dan zal voor het eerst in de duizenden jaren van de Chinese geschiedenis extreme armoede uitgeroeid zijn. Xi beloofde plechtig dat dit zal waar gemaakt worden en riep de hele bevolking op voor actie.
Ontwikkeling is er door en voor het volk. Er moet gewerkt worden op de dringendste bezorgdheden van het volk, zoals onderwijs, tewerkstelling, inkomen, sociale zekerheid, gezondheidszorg, ouderenzorg, woningen en milieubescherming.
De regering heeft in het algemeen vooruitgang geboekt, maar er blijven domeinen waar het publiek niet tevreden is. Verdere inspanningen en meer verantwoordelijkheidszin zijn nodig. ‘Het welzijn van de bevolking is een van de grootste verwezenlijkingen van de Partij en de regering. Onze kaders moeten voortduren bezig zijn met het levensniveau van het volk, hen helpen voor een beter leven’.

Internationaal

Op internationaal vlak bevestigde Xi dat China een grote en verantwoordelijke natie is. De wereld verwacht  van China standpunten in kwesties van vrede en ontwikkeling. China staat pal achter de Verenigde Naties en zal zijn internationale verplichtingen actief vervullen. Het zal de klimaatsverandering aanpakken, het Belt and Road initiatief (de nieuwe zijderoutes) vooruit duwen, altijd bouwen aan vrede in de wereld, meewerken aan wereldwijde ontwikkeling en aan het handhaven van de internationale orde. ‘Het Chinese volk is bereid om samen met de volkeren van andere landen te ijveren voor een meer welvarende en vreedzame toekomst van de mensheid’.
De belangrijkste multilaterale diplomatieke gebeurtenissen in China waren volgens Xi het Forum voor Samenwerking in het Belt and Road project, de Topbijeenkomst van de BRICS in Xiamen, en de CPC in dialoog met andere partijen wereldwijd op de Topbijeenkomst van Politieke Partijen
China speelde verder een rol op buitenlandse bijeenkomsten zoals het World Economic Forum in Davos en de G20 Top in Hamburg.

Toppers van 2017

Xi gaf ook enkele cijfers. In het jaar 2017 is het Chinese bnp gestegen tot 80.000 miljard yuan (ongeveer 9.000 dollar per persoon). Er kwamen 13 miljoen nieuwe banen bij. De ziekteverzekering is uitgebreid tot 1,35 miljard Chinezen en 10 miljoen arme plattelandsbewoners zijn uit de armoede getild. China heeft opnieuw een grote stap gezet op weg naar een ‘gematigd welvarend land op alle gebied’.
Op het gebied van wetenschappelijke en technologische vernieuwing blijft er goed nieuws komen. Xi citeerde concreet de realisatie van het eerste grote Chinese passagiersvliegtuig, de C919, en de hogesnelheidstrein Fuxing die 350 kilometer per uur kruissnelheid haalt.
In 2017 werden enkele belangrijke verjaardagen gevierd: De 90ste verjaardag van het Chinese Volksleger (in België opgeluisterd door het bezoek van prins Laurent), de 20ste verjaardag van de teruggave van Hongkong aan China, en de 80ste verjaardag van de Massamoord van Nanjing (door de Japanners tijdens de bezetting van China)
Xi besloot met te verwijzen naar brieven van leden van etnische minderheden, professoren en studenten. ‘…Gewone mensen zijn het belangrijkst…’
Bron: Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *