Nigeria laat dollar vallen ten voordele van yuan

Nigeria gebruikt voortaan de Chinese munt voor alle economische verrichtingen. Eind mei namen 14 Afrikaanse landen en 14 nationale banken die in Zimbabwe vergaderden al de yuan aan als reservemunt. De Chinese yuan zet zijn opgang op het Afrikaanse continent verder.

In 2015 aanvaardde Angola de yuan al om de levering zijn olie te betalen. Nu heeft Nigeria na twee jaar onderhandelen met de Industrial and Commercial Bank of China de meest belangrijke Chinese bank, een overeenkomst gesloten waardoor de yuan als handelsmunt in het land wordt aanvaard naast de eigen lokale naira. Eerder op het jaar had Nigeria al voor 2,5 miljard dollar in yuan geswapt.
De bedoeling van het aannemen van de yuan als reservemunt heeft als doel de handel tussen beide landen gemakkelijker te maken. Na de val van de olieprijs in 2014 had het land al de dollar laten vallen. De keuze van Nigeria maakt deel uit van een trend die 14 Afrikaanse landen en 17 centrale banken op een vergadering in Zimbabwe hebben aanvaard om de yuan te aanvaarden als reservemunt. Door het aanvaarden van de yuan worden ook fluctuaties in de wisselkoers vermeden. Geschat wordt dat 22% van de Afrikaanse schulden aan China moet worden terug betaald. Volgens het National Bureau of Statistics was gedurende het eerste kwartaal meer dan één vijfde van Nigeria’s 2520 miljard naira invoer afkomstig uit China. Hoewel de Chinese munt de zevende munt is die in de wereldwijde transacties wordt gebruikt, gebeurt maar 2% van deze transacties in yuan.
Voor China is het aanvaarden van de yuan een zegen want voortaan kan Beijing zijn invoer van grondstoffen in eigen munt betalen. Zo vermijdt China de fluctuatie van de dollar die sinds het aantreden van president Trump een jojo-beweging maakt. Uiteindelijk zullen meer internationale verrichtingen in yuan uitgevoerd worden. Daardoor maakt de yuan een opgang in vergelijking met de dollar waarin nog altijd 90% van de grondstoffen wordt betaald.
https://www.lemonde.fr/; www.asianews.it, radiopublic.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *