China reageert op Trump heffingen met gelijkwaardige tegenheffingen (UPD)

Ondanks de goedkeuring door China van de NXP-overname door Qualcomm, heeft president Trump toch China voor 50 miljard $ heffingen opgelegd vanaf 6 juli.  China heeft al gereageerd door de VS eveneens voor 50 miljard goederen invoerheffingen op te leggen, 14 miljard meer dan voorheen gepland. Kortom een handelsoorlog staat voor de deur.

President Trump maakte vrijdag bekend China vanaf 6 juli  heffingen op voor 50 miljard ingevoerde Chinese goederen op te leggen. Deze heffingen volgen in weerwil van de belofte door Beijing om voor 70 miljard dollar bijkomende Amerikaanse landbouw- en energieproducten in te voeren. Beijing heeft overigens gisteren ook de overname van NXP goedgekeurd door Qualcomm. Nochtans zijn de NXP-chips die vooral aangewend worden in elektrisch betalen en bij autonome voertuigen een concurrentie voor eigen chips. Dat China de fusie (overigens als laatste land) heeft goedgekeurd kan gelden als tegenprestatie voor het opheffen van het Amerikaans verbod op het  gebruik van Amerikaanse onderdelen door ZTE  (weliswaar onder strenge voorwaarden).
Na de top van de Amerikaanse met de Noord-Koreaanse president beloofde Trump op Fox News dat hij China harder zou aanpakken wegens het jaarlijks handelsdeficit van 375 miljard en de zgn. gedwongen overdracht van intellectuele rechten wat hij diefstal noemt. Nu komt er op voor 50 miljard dollar aan Chinese ingevoerde waren een strafheffing van 25%. De Verenigde Staten viseren zo’n 1.100 soorten producten ‘Made in China’ maar ook auto’s. Daarvan wordt op 818 productsoorten met een waarde van 34 miljard dollar de invoerheffing geïnd die op 6 juli zullen ingaan. Daarna volgen nog voor 16 miljard $ bijkomende heffingen. Trump wil echter dat de VS daar bovenop nogmaals voor 200 miljard dollar goederen heffingen voorbereidt, zij het dat de uitrol van deze nog een tijdje zouden in beslag nemen.
China heeft al teruggeslagen door eveneens 50 miljard heffingen van 25% te leggen op 659 Amerikaanse soorten goederen zoals landbouwproducten, aquacultuur, chemie en op auto’s. Vliegtuigen behoren niet tot de nieuwe lijst. Het bedrag is wel 16 miljard ruimer dan de vorige. Daarnaast annuleert China de resultaten van de eerder bereikte voorakkoorden. Het Chinees antwoord kwam vrijdag, nauwelijks enkele uren na de bekendmaking van de Amerikaanse heffingen. Volgens  president Trump kan over de heffingen nog gemarchandeerd, maar dit lijkt niet echt de mening aan de Chinese kant. Als reaktie tegen de geplande 200 miljard VS-heffingen bereidt China dan weer heffingen voor op de invoer van energie uit de VS zoals olie, gas en steenkool.

Reacties

Toch zegt voorzitter John Frisbie van de US-China Business Council dat de Amerikaanse bedrijven oplossingen willen en geen sancties. ‘Tariefheffingen zullen deze problemen niet oplossen maar zullen de Amerikaanse economische belangen en banen aantasten’, vindt Frisbie. Sommige analisten menen dat de tarieven op 6 juli wel zullen ingaan, maar hopen dat er nog tijd is om te onderhandelen zodat een tweede trein tarieven vermeden wordt. Volgens een studie van de Consumer Technology Association and the National Retail Federation zouden de heffingen 134.000 banen kosten waarvan 67.000 in de landbouw.
Azië-economist Louis Kuijs bij Oxford Economics gelooft dat de directe impact van de tarieven op de Chinese bnp-groei eerder beperkt zal zijn, maar dat de vrees van een mogelijke handelsoorlog zal wegen op het business vertrouwen en grensoverschrijdende investeringen. Ook zouden de heffingen het tekort op de begroting dat Standard Chartered dit jaar op $139 raamt weer de hoogte in kunnen jagen. Ook is een oplaaiend protectionisme ongunstig voor de opkomende landen. Wat Trump nooit vermeldt, is dat naast het Amerikaanse handelstekort van 360 miljard $ in producten de VS een overschot van 100 miljard heeft in de uitvoer van diensten naar China.  Sinds vrijdag gingen de beurzen wereldwijd sterk achteruit. In de VS werd alle winst verloren die die sinds 1 januari opgebouwd werd. In China vielen dinsdag 1000 aandelen meer dan 10%.
De EU is van plan om de VS voor 2,8 miljard  alle winst sinds 1 jaheffingen op te leggen als reactie tegen VS-heffingen op Europees staal en aluminium.

Een opgedrongen tegenaanval (UPD)

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde met de volgende woorden:
UPD ‘China wil geen handelsoorlog. Het wordt echter geconfronteerd met een kortzichtige actie die zowel de VS zelf als anderen zal treffen. Daarom heeft China geen andere keuze dan krachtig in de tegenaanval te gaan om de belangen van het land en het volk te beschermen, en om steun te geven aan de economische globalisering en het multilaterale handelssysteem. (…) Een handelsoorlog is vandaag niet in overeenstemming met de mondiale belangen. Wij roepen alle landen op om collectief actie te ondernemen opdat een dergelijke verouderde en regressieve maatregel zou worden tegengehouden, om de gemeenschappelijke belangen van de mensheid te behoeden.’

Andere maatregelen

De regering Trump bereidt verder nog nieuwe beperkingen voor op uitvoercontrole op gevoelige producten en deze zouden ingaan op 30 juni. Naar verluidt bestaat hiertegen intern wel weerstand vooral van het ministerie van Handel dat vreest dat de getroffen ondernemingen juridische stappen zouden ondernemen. Sommige leden van het Congres willen Chinese overnames en het verwerven van Amerikaanse technologie aan een National Economic Security Strategy Act onderwerpen. Deze stelt voor om de bevoegdheden van het Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) te verbreden en vraagt aan de president om een nationale economische veiligheidsstrategie te ontwikkelen.
Bronnen: SCMP, FT, DS, CNBC, Global Times, Euractiv

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *