Xiamen profiteert van ligging op maritieme zijderoute

Vorig jaar werden in de kuststad Xiamen 1145 ondernemingen met buitenlands kapitaalinbreng gestart. Het gaat overwegend om investeringen in hightech sectoren.  Investeringen uit landen langs de maritieme zijderoute gingen er flink op vooruit.

Xiamen is een strategische haven die naast het feit dat deze zich tegenover Taiwan bevindt, ook deel uitmaakt van het “Belt and Road Initiative”. Vorig jaar werden in deze havenstad 1145 ondernemingen opgericht met buitenlands kapitaalinbreng. De totale investeringen bedroegen 32 miljard yuan, waarvan er al 16 miljard gerealiseerd werd en dit is een vooruitgang met 11% in vergelijking met vorig jaar. Xiamen rijft zo 27,9 % binnen van de buitenlandse investeringen in de provincie Fujian, het hoogste percentage van allen.
De meester buitenlandse investeringen te Xiamen gingen naar de hightech sectoren zoals het vervaardigen van geneesmiddelen, luchtvaart- en ruimtevaartuitrusting, elektronica en communicatie uitrusting. De investeringen uit landen langs de maritieme zijderoute gingen met 70 % de hoogte in tot 2,2 miljard yuan in 30 projecten. Op hun beurt stegen de investeringen van bedrijven uit Xiamen in deze landen anderhalf maal tot 2,06 miljard dollar. Een van de grootste projecten hiervan betreft de groep Xiangyu in een elektriciteitsstation in Indonesië.
De handel tussen de stad en deze landen groeide vorig jaar met 12,8% tot 208 miljard yuan. De zaken met de andere BRICS-landen stegen met 31% tot 43 miljard yuan. Nadat in april 2017 een treindienst gelanceerd werd naar Moskou heeft Xiamen eveneens een investeringsdienst opgezet in de Russische hoofdstad. Ook de band met Taiwan verbeterde in 2017 voor het eerst na 4 jaar. De uitvoer naar Taiwan groeide immers aan met 8,4% tot 38 miljard yuan. De stad zal verder maatregelen treffen om meer buitenlandse investeringen aan te trekken en het zakenklimaat te verbeteren. Ook zullen fusies en overnames tussen buitenlandse bedrijven worden aangemoedigd evenals investeringen door in het buitenland genoteerde lokale ondernemingen
Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar