Nu ook Hunan en Guangxi in greep van droogte (update)

Na de noordoostelijke provincies  kampen nu ook de centraal gelegen provincies Hunan en Guangxi met droogte. In Hunan hebben minstens 885.000 personen het moeilijk om aan drinkwater te geraken, in Guangxi  bedraagt het aantal 638.000 personen.
HUNAN
De droogte leidde tot grote schade aan gewassen in het westen van de provincie Hunan, die de Autonome Tujia en Miao Prefectuur Xiangxi evenals de steden Zhangjiajie en Huaihua omvat. In het landbouwkanton Cili van Zhangjiajie bedraagt de opbrengst van graan 30 % minder dan normaal, terwijl de rijst volledig verdord is. In de Tujiagemeente Gaofeng was er amper regenval sedert 5 juli.  De landelijke autoriteiten voorspellen dat de opbrengst van de rijst 61 miljoen ton minder zal bedragen en de andere gewassen ongeveer 60 miljoen ton minder.
Een reservoir in een Xiangxidorp, dat 80.000 m³ meter water bevatte voor irrigatie,  staat opgedroogd. In de gehele autonome prefectuur staan 208 rivieren en beken, 92 reservoirs en 1018 putten droog, waardoor de bewoners water moeten halen op grote afstand. De prefectuur heeft machines en vrachtwagens gemobiliseerd om water te transporteren naar de ergst getroffen gebieden. De provincie kreeg maar 36 millimeter regen in augustus, 70 % minder dan op een gemiddeld jaar. Voor de komende dagen verwacht de meteorologie geen beterschap, wel temperaturen tot 40 graden Celsius.
GUANGXI
De provincie Guangxi lijdt onder de ergste hitte sedert 58 jaar. In augustus bedroeg de temperatuur gemiddeld 28,9 °. Gedurende de eerste acht maanden viel 12 % minder water dan normaal en vorige maand was het 57 % minder dan gewoonlijk. Maar liefst 638.000 personen en 300.000 dieren hebben te weinig water, 280.000 ha gewassen is aangetast en 600 ha is dood. De provincie heeft reeds 20 miljoen uitgetrokken om de droogte te bestrijden en vijf werkgroepen uitgestuurd naar verschillende gebieden.
Er werd een mechanisme opgezet waarbij verschillende diensten als meteorologie, water en elektriciteit samenwerken. Volgens het betrokken departement werden sedert eind augustus 1,7 miljoen personen gemobiliseerd om de droogte te bestrijden, wat 148.000 ha gewassen hielp en het watertekort verlichtte bij 390.000 personen en 193.000 dieren
China ondergaat de ergste droogte sinds 1960 en de regering heeft 176 miljoen noodhulp uitgetrokken. Premier Wen bracht een bezoek van twee dagen aan het getroffen gebied in het noorden.
Lees ook over droogte Noordoost-China

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.