Nu ook winkelboxen zonder bediening

Zowel in Chongqing als in Shanghai duiken winkeltjes van ruim 10 m² op zonder bediening. Je komt binnen via gelaatsherkenning, de winkel wordt bewaakt via camera’s en je betaalt via QR-code. De keten BingoBox die over 20 dergelijke winkeltjes beschikt, is van plan er de komende maand nog 200 te openen.

Ruim twee weken na de opening heeft de winkelketen Yiqi Shan te Chongqing zijn 2000-ste verkoop verricht. Het buurtwinkeltje is 24u open en is niet groter dan 12 m²: je vindt er drank, voeding voor een snelle hap en snacks. Om binnen te kunnen, moeten de klanten zich inschrijven door een QR-code aan de ingang te scannen. Daarop kiest de klant een paswoord, zendt zijn gsm-nummer en een selfie. Daarna krijgt de klant toegang via een soort metro-portiek. Nadat de mobiele betaling verricht is, ontvangt de klant een andere QR-code waarmee hij de winkel kan verlaten.
De adjunct directrice Deng Jie van de winkels legt uit dat diefstal voorkomen wordt door de volgende maatregelen. Als eerste wordt de selfie van de klant vergeleken met de databank van de politie. Overal in de winkelbox staan camera’s. Indien een klant toch de winkel verlaat zonder betalen, krijgt hij op zijn gsm eerst een vriendelijke boodschap tot betalen. Indien dit nog genegeerd wordt, komt hij op de zwarte lijst en kan hij de winkel niet meer binnen. Mevrouw Deng legt uit dat de ontwikkeling van het systeem 300.000 yuan heeft gekost. Haar firma is van plan om dit jaar nog 25 winkelboxen te openen over geheel China.

Shanghai

In Shanghai is het de firma BingoBox uit Guangdong die al enkele ‘minimarkets’ heeft geïnstalleerd. Ook hier instant noedels, bier en zakken met traditionele snacks zoals eendennek. De goederen worden naar verluidt geleverd door het Franse Aubel. De klant kan er wel via video in contact treden met een assistent. BingoBox stichter Chen Zilin die al een twintigtal winkels beheert, beweert de komende maand nog 200 andere te zullen openen. Het doel voor het komend jaar ligt op 5000. Hij verkiest de “betere wijken” omdat de diefstal er lager zou liggen. De startkosten van een winkelbox bedragen 100.000 yuan en de maandelijkse kosten bedragen 2500 yuan. Volgens analisten bsetaan de loonkosten bij de winkelketens uit een tiende uit van de totale kosten. Op de Chinese radio vertelde Wang Ying van de marketing afdeling bij BingoBox dat de verkochte goederen er 5% goedkoper zijn dan elders.
BingoBox dat met 200 personeelsleden werkt, kreeg financiering van de durfkapitaal firma’s GGV Capital en Qiming Venture partners. Concurrerende keten F5 Future Store dat 6 winkeltjes bezit, kreeg kapitaal van Sinovation Ventures, het fonds van voormalig Google China directeur Kai-Fu Lee. Volgens onderzoekfirma IT Juzi hebben de afgelopen weken meer dan 10 vennootschappen 130 miljoen yuan geïnvesteerd in winkels zonder bediening. Naar verluidt zou ook drankenketen Wahaha 100.000 uitchecksystemen besteld hebben voor winkels zonder bediening.
Het is dus afwachten of deze winkelboxen een nieuwe trend worden in het veranderende landschap van de kleinhandel. Feit is dat de nieuwe trend grotendeels te maken heeft met de wijde verspreiding in China van de QR-scan als betaalmiddel. Waarin China nog in kan bijleren van het buitenland is de koude aanvoerketen. 30 % van verse groeten en fruit bederven nog bij gebrek aan gekoelde aanvoer. Dit was ook een nijpend punt bij BingoBox waar de airco al een paar keer is aangepast omdat chocolade er smolt door de huidige hittegolf over China.
Bronnen: china.org.cn, FT, SCMP, Week in China

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

3 comments for “Nu ook winkelboxen zonder bediening

  1. huub gulickx
    29 juli 2017 at 15:08

    In Xi’an (Xianyang) sliep ik op de luchthaven in een ‘box’. Een soort kist met daarin een bed en een tv-tje. Het was een noodoplossing maar het kwam wel goed uit. Ik wilde een foto ervan toevoegen, maar dat lukte niet.

  2. Huub Gulickx
    29 juli 2017 at 18:02

    Haha. Klopt. In het kamertje heb je een bed, een kastje en een tv. Wassen in de openbare ruimte op de AirPort. In noodgevallen goed te doen, maar anders…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar