Nur Bekri uit partij gezet

De Disciplinecommissie van de CPC heeft na maanden onderzoek tegen de hoogste Oeigoerse topfunctionaris Nur Bekri beslist om hem uit de partij te zetten. Zijn corruptie wordt omschreven als familiecorruptie en een weelderige levensstijl. Zijn dossier zal aan Justitie worden overgemaakt.

Sinds september wordt een officieel onderzoek gevoerd tegen Nur Bekri. Hij was sinds 2014 het hoofd van het Energiebestuur. Voordien was hij in de provincie Xinjiang opgeklommen tot onder-partijsecretaris en gouverneur. Als etnisch Oeigoer was hij de hoogste toppoliticus: zo was hij ook ondervoorzitter van de hoogste plancommissie. Hij werd eerder uit zijn functies ontheven.

De waakhond tegen corruptie is dus nu klaar met het onderzoek. De Disciplinecommissie vindt dat hij zich bezondigde aan corruptie voor zijn familie. Hij aanvaardde direct of indirect via zijn familie onwettelijk eigendom. Hij wordt als hebzuchtig en corrupt bestempeld. Hij vroeg luxewagens voor zijn verwanten, nam deel aan weelderige banketten en aanvaardde dure giften van hen die een gunst wilden. Hij wordt ook beschuldigd van macht te gebruiken voor seks. Nu is hij uit de partij gezet en zijn dossier wordt overgemaakt aan het gerecht. In de strijd tegen de corruptie was de energiesector een speciaal doelwit waar eerder al topfunctionarissen van staats petroleum bedrijven tegen de lamp liepen.

Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *