Olie, de internationalisering van de yuan en Saoedi-Arabië

Volgens welingelichte bronnen wil China 5% van de aandelen van de Saoedische staatsoliefirma Aramco kopen.
Dat zou de Saoedi’s die op cash azen, goed uitkomen. Voor China betekent het meer zekerheid van bevoorrading. Maar het kan ook een opstapje zijn naar oliecontracten in Chinese yuan, een belangrijke stap in de internationalisering van de Chinese munt.

Twee Chinese staatsbedrijven, PetroChina en Sinopec hebben aan Aramco laten weten dat ze interesse hebben om rechtstreeks aandelen te kopen. Ze zouden dat volgens Reuters doen in een consortium samen met de Chinese staatsinvesteringsmaatschappij en enkele banken.
Vorig jaar kondigde de Saoedische kroonprins aan dat zijn land 5% van de aandelen van Aramco wil verkopen en hoopt daarvoor op de beurs 100 miljard dollar te krijgen. Door de gedaalde olieprijzen kan de Saoedische staat die cash best gebruiken. Bovendien zijn er dure hervormingsplannen om de economie te ontwikkelen buiten de oliesector.
De beursgang van Aramco lijkt echter op interne tegenstand en meningsverschillen te stuiten. Sommigen willen een internationale beursgang, andere een plaatselijke, en nog anderen willen nog afwachten.
De rechtstreekse verkoop van een aandelenpakket aan Chinese bedrijven brengt Saoedi-Arabië onmiddellijk geld op en laat de mogelijkheden om later nog meer te verkopen op lokale of internationale beurzen open.
China is momenteel de grootste klant voor Saoedische olie. Sinds dit jaar levert Rusland echter meer olie aan China dan Saoedi-Arabië. Een Chinese aandeelhouder in Aramco houdt dus steek. De deal zou kunnen gecombineerd worden met een Saoedische investering in de Chinese Yunnan olieraffinaderij die deze zomer opstartte en dagelijks 260.000 vaten ruwe olie raffineert. Daarover wordt al een tijdje gediscussieerd. Die investering zou ook meebrengen dat de Saoedi’s een deel van de olie voor de raffinaderij mogen leveren.
Toch liggen alle opties nog open. Ook de Zuid-Koreaanse, Japanse en Russische staatsinvesteringsmaatschappijen zouden interesse hebben in geval van een beursgang van Aramco.
Een directe participatie in Aramco zou nog andere gevolgen kunnen hebben. China is van plan binnenkort op de beurs van Shanghai een termijncontract voor olie in Chinese yuan te lanceren. Dat kan interessant zijn voor landen als Iran, Rusland of Venezuela, die geplaagd worden door Amerikaanse sancties. Maar de beslissende factor om oliecontracten in Chinese munt internationaal te doen aanvaarden is de medewerking van de Saoedi’s. De aramco-zaak zou die medewerking dichterbij kunnen brengen.
China is momenteel de grootste olie-importeur ter wereld. Indien het Saoedi-Arabië oliecontracten in Chinese yuan kan doen aanvaarden, dan is er veel kans dat de andere marktspelers volgen. Volgens Carl Weinberg, de chief economist bij High Frequency Economics is dat het plan. Het is expliciet de bedoeling van China om ook voor andere grondstoffen te streven naar contracten in Chinese yuan, en olie kan daarvoor een katalysator zijn. Wanneer de yuan de Amerikaanse dollar gedeeltelijk kan vervangen voor internationale grondstoffencontracten, dan is dat een grote stap vooruit in de internationalisering van de Chinese munt en een verzwakking van de rol van de Amerikaanse dollar als reservemunt.
Bron: Reuters

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *