Ontwerp regeling Schoolbussen

Nauwelijks één maand na het drama met een schoolbus en 20 doden heeft de regering een nieuw ontwerp klaar met een regeling over de schoolbussen. Het publiek beschikt tot 11 januari om kritieken of amendementen te formuleren.
19 voorschoolse leerlingen en twee volwassenen kwamen op 16 november om bij een incident met een overvolle schoolbus met nauwelijks 9 zitplaatsen. Daarbij werden ook 43 anderen gewond . Premier Wen Jiabao beloofde op 27 november binnen de maand een nieuwe regeling. Het ontwerp daarvan staat nu op de website van de wetgevende dienst van de regering. Het ontwerp dat  59 voorzieningen telt,  bepaalt dat het lager bestuur boven het kanton de uiteindelijke verantwoordelijke is van de schoolveiligheid. Ook wordt gesteld dat de superviserende organen van onderwijs, politie, transport en kwaliteitscontrole hun taken ten volle moeten opnemen. De technische standaarden zullen door de regering worden verfijnd, zo wordt gezegd.
Volgens het ontwerp zal een vergunningensysteem van kracht worden waarbij de veiligheidsvergunning om de zes maanden zal moeten worden vernieuwd. De bestuurders mogen niet ouder zijn dan 60 en gedurende de laatste drie jaren geen rij boete hebben opgelopen. De bussen moeten ook geregistreerd staan bij de verkeersautoriteiten. De regering belooft meer financiële steun en ook belastingvermindering om de landelijke diensten uit te breiden. Op de opwerping van sommigen dat scholen het geld niet hebben om in orde te zijn met alle voorschriften wordt beantwoord met de suggestie dat ook met sponsoring mag gewerkt. Naar verluidt zou het 450 miljard kosten indien de nationale regering het alleen zou bekostigen en dit is te veel want zou één derde van het onderwijsbudget opslokken. Anderzijds zijn er ouders die vinden dat een overgangsperiode van 3 jaar te kort is. Opmerkingen worden ingewacht tot 11 januari. Op de eerste dag kwamen 1141 opmerkingen binnen.
Ondertussen heeft zich in het oosten van de provincie Jiangsu een nieuw ongeval met een schoolbus voorgedaan. Het dodental bedraagt 18 en 8 andere kinderen bevinden zich nog met verwondingen in het ziekenhuis. De bus van een lagere school uit de gemeente Shouxian had 29 kinderen aan boord en probeerde een driewieler en/of elektrische fietsen  te ontwijken waardoor het in een rivier terecht kwam en omkeerde. De chauffeur has geen vergunning om met de bus te rijden. Schooltassen dreven op de rivier. 20 ambulances en een kraan werden ingezet.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *