Onverwachte groei met 6,9% tijdens eerste kwartaal

De Chinese economie groeide tijdens het eerste kwartaal onverwacht met 6,9%. Dit is de sterkste toename sinds 18 maanden. Vorig jaar bedroeg de groei 6,7% en dit jaar wordt naar 6,5% gestreefd. Verwacht wordt dat ook tijdens het tweede kwartaal deze groei zich doorzet.

Terwijl de gebruikelijke Reuters analisten voor het eerste kwartaal een groei van 6,8% hadden voorspeld (dezelfde als vorig jaar) bedroeg het cijfer in werkelijkheid 6,9%. Dit is de sterkste groei sinds het derde kwartaal van 2015.
Die is  onder meer veroorzaakt door een opleving in het maakwerk, de toename van het krediet en de verkoop van vastgoed. Premier Li Keqiang had nochtans een groei van ‘om en bij 6,5%’ voorop gesteld. Overigens was de aangroei het hoogst op het einde van de eerste drie maanden waardoor de tendens zich wellicht zal voortzetten tijdens het tweede kwartaal.

Sectoren

De industriële activiteit nam toe met 6,8% in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar. De kleinhandel steeg met 10% en ook vooral aan het einde van de eerste drie maanden. De investeringen groeiden met 9,2% waardoor de voorspellingen die 8,8% bedroegen, verslagen werden. De sterkte in het maakwerk valt niet toevallig samen met sterke groei in het krediet en een up schwung bij de grondstoffen die vorig jaar begon. De economische expansie stimuleerde de investeringen in vastgoed.
De verkoop van nieuwe huizen steeg in maart zelfs met 18% waarna beperkingen de overheid beperkingen invoerde. Zij wil immers de stijgende huizenprijzen intomen. Er was een lichte daling in de groei van het verbruik dat ‘maar’ met 10% toenam. Dit wordt toegeschreven aan het stoppen van de preferentiële politiek voor het kopen van voertuigen.

Reacties

Analist Xie Yayuan van China Merchants Securities merkt de vitaliteit van net maakwerk op.  De PMI (Purchasing Managers Index) in het maakwerk steeg immers in maart tot 51,6 wat 0,2 hoger was dan in februari. Hoofdeconomist Lian Ping bij de Bank of Communications verwacht dat door een strakkere politiek de vastgoedinvesteringen de komende maanden wellicht verder zullen afkoelen. Dit zal een weerslag hebben op goederen als meubelen, huishoudapparaten en bouwmaterialen.
De Financial Times vindt dat de robuuste groei gerealiseerd werd door stijgende schulden van de ondernemingen. Het krediet stijgt twee maal zo sterk als economische groei, merkt het op. De FT wijst er ook op dat door de malaise in steenkool, staal en petroleum het noordelijke en westelijk deel van het land het moeilijk heeft om de groei te volgen. In totaal bedroeg het Chinese bnp tijdens het eerste kwartaal 18.070 miljard yuan of 2.630 miljard dollar.
Bronnen: Peoples Daily, FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *