OogGetuige: Oudejaarsavond, tradities leven voort…

Oudejaarsavond
(eigen foto GD)

Tijdens onze Oudejaarsavond voordat het Maanjaar aanbreekt houden we vast aan onze tradities.

De woonplaats van mijn schoonfamilie ligt op het platteland van het district Tongzhou in Peking, ongeveer 20 km van het districtscentrum. We beginnen het feest van Oudejaarsavond met een rijkgevulde lunchtafel rond het middaguur met de ‘kleine’ familie: vis, groenten, gestoofd vlees en niet te vergeten Ma’s beroemde gemarineerde varkensvlees. Dit jaar met een rode wijn van de Puchangwijngaard in de Turpanvallei, Xinjiang.

In de loop van de middag komen ooms, tantes en neven en nichten van vaders kant binnendruppelen en het gebabbel en gelach vullen geleidelijk het huis…rode enveloppen worden aan de kinderen uitgedeeld. Aan het begin van de avond worden rond de keukentafel dumplings klaargemaakt en daarna in het oude zijhuis op een houtkachel gekookt. Dumplings worden (samen met Laba-knoflook) staand of aan verschillende tafels gegeten want het huis is te vol. Meestal zit er in twee dumplings een muntje en de gelukkigen krijgen 100 kuai (yuan) van de oudste oom.

Oudejaarsavond

Na de dumplings gaat de oudere generatie naar het Nieuwjaarsgala op TV kijken. Op de keukentafel wordt mahjong gespeeld, met een pot thee erbij. De kinderen maken van de gelegenheid gebruik om zich terug te trekken in een van de slaapkamers en spelen samen spelletjes op hun telefoon 😉

Eén ding is er veranderd… daar waar we de afgelopen 8 à 10 jaar rond 23:30 naar buiten gingen om het vuurwerk op te stellen, is dat nu niet meer het geval vanwege het vuurwerkverbod. Hoewel het niet zo streng is en je nog steeds kunt genieten van wat vuurwerk in de hemel om middernacht.

Terwijl sommige jaren mahjong duurde tot 3 of 4 uur ‘s nachts, was het afgelopen nacht ongeveer 1 uur ‘s nachts dat de neven en nichten terug naar huis liepen. Een traditionele oudejaarsavond in het landelijke oosten van Beijing… het begin van het 15-daagse Lentefeest. De volgende dagen komen de bezoeken aan de families van beide kanten met geschenken van fruit, eieren, melk, olie, noten enz. enz.

Gelukkig Nieuwjaar!

Oudejaarsavond

De originele Engelse versie van dit OogGetuige-stukje, New Year’s eve, traditions last… leest u op de blog 5iZChina. Bedankt,Gordon en voor jullie ook:
新年快乐 Xīnnián kuàilè

Print Friendly, PDF & Email