Chinezen genieten van eerste nieuwjaar zonder covidbeperkingen.

Het Chinese publiek geniet massaal van het eerste Chinese nieuwjaarsverlof zonder ernstige beperkingen omwille van covid-19. De covid-19 golf van december lijkt voorbij.

Treinstation in Shenzhen Foto Xinhua/ Mao Siqian Disclaimer

In 2020 (met de uitbraak in Wuhan) , 2021 en 2022 kregen de Chinezen omwille van het besmettingsrisico met aandrang de raad reizen en feesten met nieuwjaar te beperken. Dit jaar zijn die beperkingen opgeheven. Zaterdag begon de week nieuwjaarsverlof voor het jaar van het konijn. Het Chinese nieuwjaar, ginds Lentefeest genoemd, is de belangrijkste feestdag van het jaar en viel op 22 januari.

Volgens de laatste schattingen zou intussen 80% van de Chinese bevolking besmet geweest zijn met Covid-19 en verwacht men dat groepsimmuniteit een nieuwe golf tijdens of na de nieuwjaarsperiode zal voorkomen. De gezondheidszorg kan het aantal zieken aan. Het economische en sociale leven is terug normaal. Voor niet gevaccineerde ouderen en kwetsbare zieken zijn er nog speciale beschermingsmaatregelen

Het persbureau Xinhua geeft een sfeerbeeld van de nieuwjaarsstemming in alle hoeken van het land.

In het district Tongliang van de westelijke stad Chongqing kon het publiek genieten van een show met Bengaals vuur.

In de stad Xingtai in de noordelijke provincie Hebei zitten de restaurants vol met families die de jaarlijkse hereniging vieren. Xinhua geeft het voorbeeld van Zhao Guoqiang. Voor het eerst in drie jaar kwamen zijn kinderen naar huis en konden ze samen op restaurant. Zijn dochter, schoonzoon en kleinzoon kwamen over uit Beijing, zijn zoon uit Shenzhen. Ook zijn 80-jarige moeder is er bij, in goede gezondheid.

In Shenzhen, de speciale economische zone grenzend aan Hongkong, zijn de treinen volgeboekt met reizigers die naar hun geboortestreek willen terugreizen.

Er wordt verwacht dat tijdens de nieuwjaarsperiode 2,1 miljard mensen op reis zullen gaan, en dat is het dubbele van vorig jaar. Meer dan de helft van de reizigers verplaatst zich voor familiebijeenkomsten, de anderen zijn toeristen in het binnen- of buitenland.

In Urumqi, de hoofdstad van de autonome Oeigoerse regio Xinjiang in het uiterste Westen van China trekt het skigebied Baiyun sportievelingen uit heel het land. De hotels zijn er volgeboekt.

In Dali, de stad van de Bai-minderheid en één van de meest populaire bestemmingen in de zuidwestelijke provincie Yunnan, registreren de spoorwegen 47% meer reizigers dan in 2019, het laatste jaar vóór corona. Ook daar zijn de hotels in de oude stad volgeboekt.

Het nationale toeristische boekingsplatform Trip.com Group registreerde op de eerste van de zeven verlofdagen een toename van de gereserveerde biljetten met 76%.

Bron: Xinhua, Global Times

Print Friendly, PDF & Email