China zendt hulp naar Nepal en Tibet (upd)

Een aardbeving met kracht 7,9 heeft al  8800 mensenlevens geëist in Nepal en 14.000 zijn gekwetst. In Tibet vielen 25 doden, 117 werden gewond en 14.000 personen zijn geëvacueerd.  Naast hulp voor Tibet zond China ook een reddingsteam naar Nepal.  India en Pakistan beloofden eveneens hulp en België stuurde het B-Fast team .

vroegerenunukathm

Centrale plein: vroeger en nu


Het epicentrum van de aardbeving met kracht 8.1 bevond zich op 80- km ten oosten van Pokhara. Het totale dodental in Nepal liep op tot 8800 en het aantal gekwetsten tot 14.000. 400,000 huizen zijn vernield of beschadigd. Volgens UN-gegevens is 40% van het land getroffen door de aardbeving en de naschokken. Ook in de omgevende landen vielen doden, waarvan 25 Tibetanen in de grensstreek.
In de Tibetaanse kantons Nyalam en Gyirong. moesten 13.000 personen worden geëvacueerd. 1200 huizen zijn ingestort, 9000 beschadigd , wegen zijn eveneens kapot en de telecommunicatie was afgesneden in de 2 kantons. Honderden telecom technici herstelden ondertussen de verbindingen. Tot in Xigaze toe voelden de 58 tempels de schokken, maar behalve beschadiging vielen er geen slachtoffers. 1000 soldaten uit Xigaze en 600 grenswachters zijn betrokken in de reddingsoperaties.De Chinese regering stuurde 5000 dikke tenten, 30.000 katoen vesten, 30.000 dekbedden, 15.000 vouwbedden en 15.000 slaapzakken. Ook het regionaal Tibetaans bestuur leverde een analoge bijdrage.  Xigaze stuurde 17000 redders en 34 grote machines. Modderstromen maken echter de wegen naar het rampgebied moeilijk berijdbaar. De regering besliste  eveneens om voor 20 miljoen yuan noodhulp te sturen naar Nepal. De Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervormingen van haar kant maakt 30 miljoen hulp vrij voor Nepal. .
kathmanduroad

Wat overschiet van een weg


In het Qomolangma/Everest basiskamp vielen 18 doden door lawines. 60 personen zijn er gewond. Een groep vrouwelijke Chinese bergbeklimsters zijn ongedeerd. Op het ogenblik van de aardbeving bevonden zich 400 buitenlandse bergbeklimmers in het basiskamp.
Het gaat om de meest verwoestende aardbeving sinds 1934. De 9 verdiepingen tellende toren op de erfgoed site Basantapur Durbar Square stortte ineen met 200 slechtoffers tussen het puin. 14.000  personen zijn gekwetst. Honderden gekwetsten werden naar ziekenhuizen gebracht die overvol zitten en meer dan honderd overleefden de behandeling niet. Nog moeilijker voor de reddingswerkers is de afgelegen dorpen te bereiken.  Helikopters worden ingeschakeld, maar regen verhinderde de werken.  Zowel het Nepalese leger, de politie als de oproerpolitie bieden hulp. De aardbeving werd gevolgd door 14 naschokken,  trof ook delen van India en werd gevoeld tot in Bangladesh en Pakistan. Een zware naschok zorgde zondag voor nieuwe paniek.
chinredders

Chinese redders in Nepal


Volgens de Chinese ambassade zijn 4 Chinezen omgekomen: 2 arbeiders van een Chinees bedrijf, een bergbeklimmer en een toerist.   Een Chinees medisch team dat in Nepal gestationeerd is, kreeg de opdracht om actief aan de reddingswerkzaamheden mee te werken.  5000 Chinese toeristen zaten gestrand in Nepal, maar 2700  van hen zijn ondertussen door vliegtuigen van 3 luchtvaartmaatschappijen opgepikt en terug huiswaarts gebracht
#£¨Í»·¢Ê¼þ£©£¨2£©Äá²´¶ûÇ¿ÕðÒÑÖÂÎ÷²Ø5ÈËÓöÄÑ13ÈËÖØÉË

Reddingwerk in Nyalam, Tibet


Bangladesh telde een honderdtal gekwetsten en 2 doden. In India werden 61 personen gedood. India stuurde 300 hulpverleners en 43 ton hulpgoederen naar Nepal. China zond een reddingsteam met 68 redders en  13 ton hulpgoederen dat al  ter plaatse is. Nadien volgde een medisch team uit Sichuan dat bestaat uit 58 personen. Nog een militair reddingsteam van 100 soldaten zal volgen. Woensdag werd een tweede schijf van 40 miljoen noodhulp toegezegd. President Xi Jinping stuurde zijn Nepalese collega een boodschap met zijn medeleven. België zond zijn B-Fast-team naar Nepal.
nepalhospitaal

Chinees gebouwd ziekenhuis weerstond beving


Nauwelijks een week voor de beving  vergaderden 50 seismologen in Kathmandoe over hoe een aardbevingscatastrofe zoals in 1934 te vermijden. Hoofd Jackson  van de groep  Earthquakes Without Frontiers  vreesde de aardbeving, maar dacht niet dat die zo vroeg zou komen. Het zestal grote complexen die China in Nepal bouwde waarbij twee ziekenhuizen weerstonden echter goed de aardbeving. Een geluk bij een ongeluk.
Bronnen: SCMP, Xinhua, China Daily, FT, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *