Ook Covid-19 controle in Klein Afrika te Guangzhou

Omdat vijf personen van Afrikaanse oorsprong te Guangzhou besmet zijn met het Covid-19 virus werden ze onder quarantaine geplaatst. De Kangquan straat waar ze regelmatig klant waren, wordt door bewakers streng gecontroleerd op de temperatuur van de bezoekers. De zaken vielen er door de coronacrisis sterk terug.

De stad Guangzhou telt een gemeenschap van 10.000 personen die leven van handel met Afrika. Sanheli is een buurt in het district Yuexiu die bekend staat als de Afrikaanse buurt, zowat het Matonge van Guangzhou. Op 6 april circuleerde al op Weibo het ‘fake news’ dat het dorp Yaocai in de buurt volledig zou afgesloten worden voor het verkeer. Er werd gsuggereerd dat de Afrikaanse gemeenschap schuld trof voor de afsluiting tegen het virus. Totnutoe werden echter in geheel Yuexiu maar 16 gevallen ontdekt van Afrikanen die besmet waren met Covid-19. De gemoederen werden echter wel opgehitst toen een besmette Nigeriaan die het ziekenhuis wilde uitvluchten naar verluidt een verpleegster aanviel. Op Weibo werden zowaar racistische commentaren verspreid van de ergste soort.

Stad: ‘Geen paniek’

Het bestuur van Guangzhou heeft op een persconferentie meegedeeld dat de stad een diepgaand onderzoek gelanceerd heeft over de mogelijke verspreiding van het coronavirus in de gemeenschap van expats. 5 Nigerianen hebben positief getest. Op 7 april waren al 32.000 personen die naar het buitenland reisden voor 14 dagen in quarantaine geplaatst thuis of in een instelling. 6300 van hen hadden een buitenlands paspoort.

De stad vindt ig omdat de pandemie in Guangzhou onder controle is
paniek overbodig als de beschermende maatregelen maar worden nageleefd. De stedelijke woordvoerder preciseerde nog dat het district Yuexiu 3500 buitenlanders telt waaronder het meest personen uit de VS, gevolgd door Mali, Nigeria, Canada en Australië. Wat het aantal ingevoerde besmettingen betreft, zei de gezondheidsverantwoordelijke dat van de 111 geïmporteerde gevallen in de stad het 86 Chinese burgers betrof die terugkwamen uit het buitenland. De overige 16 kwamen van Afrikaanse landen als Nigeria en Congo. Kortom racistische heisa oppoken is volledig misplaatst.

Tien Covid-19 patiënten hebben te maken met de Kuangquan straat waar de 5 Nigerianen regelmatig het Emma Food restaurant bezochten dat ondertussen gesloten werd voor nadere inspectie. De Kangquan straat bevindt zich dicht bij een aantal internationale markten die in maart heropenden. Sinds dinsdag werden echter veiligheidsagenten gepost aan de toegangen en zij checken de temperatuur van de bezoekers vooraleer hen toe te laten. De meeste winkels zouden sinds 4 april dicht zijn en de sluiting zou twee weken duren. Bovendien stonden al een flink aantal winkels leeg sinds de corona uitbraak.

Voorzitter Wang Xinhua van de Guangzhou Medical University vindt dat de gevallen binnen de Afrikaanse gemeenschap sporadische gevallen zijn die niet zullen leiden naar een nieuwe uitbraak. Socioloog Liang Yuceng bij de Sun Yat-sen University die meent dat Guangzhou 100 nieuwe gevallen per dag aan kan, denkt dat de toestand zal verbeteren voor de Afrikaanse gemeenschap in de stad.

Bronnen:   scmp,
supchina.com/2020/04/08/africans-in-guangzhou-face-special-scrutiny-amid-coronavirus-fueled-xenophobia/

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *