Ook een strategisch partnerschap met Colombia

De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft tijdens zijn driedaags staatsbezoek aan China met de Chinese president Xi Jinping de wederzijdse betrekkingen verheven tot een strategisch partnerschap. Hoewel Colombia (nog) niet toegetreden is tot het BRI verklaarde president Petro dat hij er wel de ontwikkeling van zijn land wil op afstemmen.

De presidenten Petro en Xi Foto Xinhua Disclaimer

De Colombiaanse president Gustavo Petro kwam dinsdag in Beijing aan voor een driedaags staatsbezoek. Het was zijn eerste bezoek aan China sinds hij vorig jaar in functie trad. Zijn overwinning in de presidentsverkiezingen bracht voor het eerst een linkse president in het land aan de macht. De Financial Times kopt dan ook over het bezoek ‘Amerikaanse bondgenoot Colombia swingt richting China’.

De twee staatshoofden hebben de koers uitgetekend voor de ontwikkeling van de betrekkingen tussen de twee landen door de verheffing ervan tot een strategisch partnerschap aan te kondigen. Dit is niet enkel omdat China hen meer economische ontwikkelingsmogelijkheden biedt, maar ook omdat het een partner kan betekenen in de verbetering van het wereldwijd bestuur en de internationale orde.

Partners

Xi Jinping zei dat de totstandkoming van een strategisch partnerschap tussen China en Colombia het resultaat is van lange-termijninspanningen en het wederzijdse vertrouwen en de samenwerking weerspiegelt die gekoesterd en voortdurend verrijkt moeten worden. Xi gelooft dat het hoogwaardige ontwikkelings- en moderniseringsproces van China nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden zal bieden aan landen over de hele wereld, waaronder Colombia. Als ontwikkelingslanden moeten beide partijen de communicatie en samenwerking omtrent internationale aangelegenheden versterken, benadrukte Xi nog.

Petro zei dat Colombia het Global Development Initiative, Global Security Initiative en Global Civilization Initiative verwelkomt en bereid is de communicatie en samenwerking met China binnen multilaterale mechanismen te versterken. Colombia wil meer bepaald de communicatie met China onderhouden over kwesties als het Israëlisch-Palestijns conflict en het spoedig vinden van een oplossing voor het staakt-het-vuren te bevorderen en de situatie af te koelen. Onlangs deed Petro Israël steigeren omdat hij hun optreden in Gaza vergeleken had met dat van de nazi’s in de vorige eeuw.

Perspectief

De twee staatshoofden woonden een ondertekeningsceremonie bij en waren zo gezamenlijk getuige van de ondertekening van meerdere bilaterale samenwerkingsdocumenten op het gebied van industriële investeringen en handel, digitale economie, groene ontwikkeling, landbouw, wetenschap en technologie, onderwijs en cultuur, eetwareninspectie en quarantaine.
Xi verwelkomt het voornemen van Colombia om mede het BRI vorm te geven en Petro gaf aan dat na het opzetten van het strategisch partnerschap Colombia bereid is zijn geografische voordelen en ontwikkelingsstrategieën op één lijn te brengen met de BRI. Experten menen dat Petro de Chinese hulp wil gebruiken om de Colombiaanse infrastructuur te moderniseren. Hij wil ook de uitvoer van landbouw- en veeteeltproducten naar China uitbreiden, aldus directeur Sun Yanfeng van het Latijns-Amerikaans onderzoek aan de China Institutes of Contemporary International Relations.

Latijns-Amerika

Xi sprak de bereidheid uit om met de Latijns-Amerikaanse landen samen te werken om de gestage lange-termijnontwikkeling van de betrekkingen tussen China en Latijns-Amerika te bevorderen, waarbij hij de 10de verjaardag van de oprichting van het China-CELAC Forum in 2024 als een kans aangaf.
De voorbije maanden hebben diverse leiders uit Latijns-Amerika China bezocht en er akkoorden mee gesloten. Vorige week bezocht de Chileense president Gabriel Boric er het derde BRI-Forum. Vorige maand was de Venezolaanse president Nicolas Maduro op staatsbezoek in China. In april en juni waren het respectievelijk de Braziliaanse president Lula da Silva en de Hondurese president Xiomara Castro.
Gezien een aantal landen in Latijns-Amerika momenteel worden bestuurd door linkse of centrumlinkse partijen, hebben hun regeringen zowel economisch als politiek warmere betrekkingen met China.

Bronnen: Peoples Daily, Global Times, FT


Print Friendly, PDF & Email