Ook Ierland kijkt uit naar jobs uit China

Niet alleen in België staat een grootscheeps Chinees distributiecentrum in de belangstelling. Ook Ierland werkt aan zijn project.
De Ierse autoriteiten hebben het plan voor een“Shanghai-on-Shannon” , een Chinees handelscentrum op de oevers van de Shannon nabij  Athlone goedgekeurd. Het gaat over een complex van 40 hektare tentoonstellingsruimte met meer dan 3.000 stands, een conferentiecentrum in de stijl van een Chinees paleis, een golfterrein en twee vijfsterrenhotels. Kostprijs 1,4 miljard euro, waarvan 200 miljoen in fase één. De bouw zou 1.300 arbeidsplaatsen scheppen en het centrum zou 1.500 mensen gaan tewerkstellen.Het project is belangrijk voor Ierland dat probeert uit de crisis te kruipen. Vorige maand was de Ierse premier nog in China om er zijn land aan te prijzen als kampioen van lage vennootschapsbelasting en ondernemingsvriendelijkheid.
Het project in Athlone is een rechtstreekse concurrent van iets gelijkaardigs in Birkenhead (V.K.), Illange (F) en het AIGO project in Willebroek. Het geld voor de investeringen moet echter nog gevonden worden. In Athlone zijn de drijvende krachten twee plaatselijke vastgoedpromotoren met de hulp van de eigenaar van Chinese restaurants voor de Chinese contacten. De vorige Ierse premier die uit de streek komt, hielp bij een reis naar China in 2010 al zoeken naar Chinese investeerders. De burgemeester van Athlone, een stadje met 20.000 inwoners,  is voorzichtig optimistisch maar wil het vel van de beer niet verkopen vooraleer hij geschoten is.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *