Zaak Chen Guangcheng (niet) ontmijnd? (upd)

De zaak Chen Guangcheng, de blinde dissident die toevlucht zocht in de Amerikaanse ambassade in Beijing, leek gisteren opgelost maar kreeg vandaag alweer een nieuwe wending. Chen heeft de ambassade verlaten en is naar een hospitaal gebracht, maar is intussen van mening veranderd.

Amerikaanse ambassade


We schreven enkele dagen geleden over de vlucht van Chen Guangcheng naar de Amerikaanse ambassade. Op enkele dagen voor de strategische dialoog tussen de VS en China was deze cowboyactie opgezet door een in de VS gevestigde radicale Christelijke organisatie China Aid Association voor beide partijen niet echt welkom. Men kan zich zelfs afvragen of er geen poging in zat van rechtse Republikeinen om Obama een pad in de korf te zetten.
Na onderhandelingen tussen de VS en China heeft Chen heeft de ambassade uit vrije wil verlaten.
Volgens de versie van de VS ambassadeur werd hij naar een hospitaal gebracht voor verzorging en zijn familie die in zijn dorp achtergebleven was, ontmoeten. Chen zou nadien naar een ‘veilige plaats ‘ gebracht worden en kans krijgen om rechten te studeren aan de universiteit. De overheid zou bevestigd hebben dat er geen formele klachten tegen hem zijn. Er zou ook een onderzoek komen naar wat er de voorbije 19 maanden gebeurd is : Chen zou van de overheid in zijn dorp illegaal huisarrest gekregen hebben en door de lokale politie geslagen zijn.
Het Chinese Ministerie van Buitenlandse Relaties heeft via woordvoerder Liu Weimin hevig geprotesteerd tegen wat het de abnormale praktijken van de Amerikaanse ambassade noemt, die Chinese burgers in de ambassade opneemt wanneer ze problemen met hun eigen overheid hebben. Dit wordt omschreven als inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van China. China eist excuses en het bestraffen van de verantwoordelijken die de beslissing namen.
De Amerikanen hebben daarop hun handelwijze verdedigd maar toegegeven dat de beslissing om Chen binnen te laten uitzonderlijk was en er allicht geen volgende keer komt.
Dit alles is blijkbaar buiten de waard gerekend. Chen was nauwelijks enkele uren samen met zijn familie in het hospitaal of hij veranderde van gedacht. Hij liet weten dat hij weg wil uit China , liefst al met het vliegtuig dat Hillary Clinton binnen enkele dagen terugbrengt. In de VS sprong China Aid Association en ook Human Rights Watch China onmiddellijk op de kar om te eisen dat de Amerikaanse regering daarvoor zou zorgen. Die regering heeft voorzichtig gesteld dat het dossier onderzocht wordt. Een en ander lijkt erop te wijzen dat sommigen in de VS absoluut de strategische top tussen de VS en China die morgen begint, willen doen mislukken.
Bronnen: Financial Times, Xinhua)

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Zaak Chen Guangcheng (niet) ontmijnd? (upd)

  1. “De Amerikanen hebben daarop hun handelwijze verdedigd maar toegegeven dat de beslissing om Chen binnen te laten uitzonderlijk was en er allicht geen volgende keer komt.”: dit waag ik te betwijfelen. Er zij al eerder mensen Chinese inwoners geweest die in wanhoop hun toevlucht zochten bij de Amerikaanse ambassade. Denk aan Wang Lijun een aantal weken geleden.
    En heeft dhr Chen de ambassade vrijwillig verlaten of waren er dreigementen richting zijn vrouw, kinderen en familie?

  2. Boowser kan dit betwijfelen, maar het is wel de versie die Financial Times optekende van de Amerikaanse ambassade zelf.
    Ook Wang Lijun was een uitzonderlijk geval. Van de Amerikaanse ambassade een asielcentrum maken voor Chinezen met problemen zou het einde van de diplomatie betekenen.Ik denk dat er vandaag een duidelijk signaal gegeven is dat dit niet kan.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *