Ook partijleider van Hangzhou was corrupt

De voormalig partijleider te Hangzhou Zhou Jiangyong heeft voor het gerecht schuldig gepleit voor de hem ter laste gelegde corruptie ter waarde van 193 miljoen yuan over zijn loopbaan de afgelopen twintig jaar.

Zhou Jiangyong voor het gerecht Foto Global Times/CCTV Disclaimer


Voormalig partijleider van Hangzhou Zhou Jiangyong wordt ervan beschuldigd misbruik te hebben gemaakt van zijn positie om rechtstreeks of via zijn familie voor meer dan dan 193 miljoen yuan steekpenningen te hebben ontvangen. Het openbaar ministerie probeert Zhou strafrechtelijk verantwoordelijk te houden voor het aannemen van omkoping.

Het Volksparket in Chuzhou (Anhui) onthulde dat Zhou de afgelopen 20 jaar van 2001 tot 2021 gebruik heeft gemaakt van zijn functies van districtshoofd tot partijchef van Hangzhou om bedrijven en personen te helpen bij zaken zoals bouwprojecten, contracten,  grondverwerving naast andere commerciële gunsten. Tijdens de periode heeft hij illegaal eigendommen verworven rechtstreeks of via zijn familie ter waarde van in totaal meer dan 193 miljoen yuan. 

Tijdens het proces in de rechtbank pleitte Zhou schuldig. Op een later tijdstip zal uitspraak worden gedaan. Zhou werd in augustus 2021 onderworpen aan zowel disciplinaire als toezichthoudende onderzoeken door de CPC Centrale Commissie voor Discipline-inspectie (CCDI) en de Nationale Toezichtcommissie. Hij werd in januari 2022 uit de partij en het openbaar ambt gezet wegens het overtreden van wetten en tuchtmaatregelen. De CCDI zei dat de voormalige functionaris de geest van de regering negeerde, samenspande met het kapitaal en een wanordelijke uitbreiding van het kapitaal ondersteunde. Ook overtrad hij regels door zich te mengen in de markteconomie en corrupte activiteiten te ontplooien met zijn familieleden.

China heeft zijn inspanningen opgevoerd om corruptie en andere vormen van delicten aan te pakken. China’s belangrijkste anticorruptiewaakhond heeft in het eerste kwartaal van het jaar 138.000 zaken aangespannen en 111.000 personen in het hele land gestraft. Onder hen was één ambtenaar voorheen gerangschikt op ministerieel niveau en 633 op bureauniveau

Bron Global Times

Print Friendly, PDF & Email