Ook Sanofi onderzocht op omkopen dokters

Na het Britse GlaxoSmithKline wordt nu ook de Franse geneesmiddelenproducent Sanofi onderzocht of ze Chinese dokters hebben omgekocht. Een klokkenluider beschuldigde het bedrijf er van in 2007 500 dokters steekpenningen te hebben gegeven.
sanofiHet was het blad 21st Century Business Herald waarin een anonieme klokkenluider vertelde dat Sanofi in 2007 503 dokters in 79 ziekenhuizen zou hebben omgekocht voor 1,7 miljoen yuan om de verkoop te doen stijgen. Eerder liep al een gelijkaardig onderzoek tegen het Britse GlaxoSmithKline. Volgens Xinhua onderzoekt Beijings Bestuur voor Volksgezondheid samen met de disciplinaire autoriteiten lijsten van patiëntnamen.
Sanofi  zei vorige week de beschuldigingen ernstig te nemen, dat het voorbarig is commentaar te leveren op gebeurtenissen uit 2007 maar zerotolerance te hanteren voor onethisch handelen. Voorheen werd ook GlaxoSmithKline onderzocht en dit onderzoek verbreedde zich naar andere producenten van geneesmiddelen zoals het Deense Novo Nordisk, AstraZeneca, Eli Lilly en het Belgische UCB. Ook Lundbeck en Novo Nordisk zouden bezoek ontvangen hebben. In China worden de dokters naar verhouding niet denderend betaald en de ziekenhuizen kunnen hun inkomsten opdrijven door het voorschrijven van geneesmiddelen. 85% van de geneesmiddelen worden voorgeschreven via de ziekenhuisdokters. De Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie is een onderzoek opgestart naar de prijsvorming in de geneesmiddelensector.
Bron SCMP

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Ook Sanofi onderzocht op omkopen dokters

  1. In de zaak van GSK en Sanofi is de houding tegenover buitenlandse bedrijven waarschijnlijk niet het hoofdaspect. Door de onvoldoende budgetten voor gezondheidszorg moeten de Chinese dokters en hospitalen zichzelf gedeeltelijk betalen via winsten op geneesmiddelen. De knoop ligt daar en die is nu nog maar eens pijnlijk naar boven gekomen door deze omkoopschandalen, waarvan niemand verrast opkijkt. De hervorming van de gezondheidssector is een dossier dat al jaren aansleept. Prioriteit is gegeven aan de veralgemening van de ziekteverzekering, terwijl een nieuwe financiering van hospitalen en dokters beperkt bleef tot experimenten. Door het bekend worden van de huidige schandalen wordt ook dat dossier nu een prioriteit.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *