Op een groen blaadje 11

Kort milieunieuws uit China

SST over 5 jaar aan 400 km/u?
CRHxianDe vicedirecteur van de dienst Transport bij het ministerie van Spoorwegen, Zhang Shuguang, heeft gezegd dat het denkbaar is dat China’s supersnelle treinen binnen 5 à 10 jaar kunnen rijden aan 400 km/u en boven de 500 km/u binnen 20 jaar. Hij herhaalde dat de snelheid maar 6 jaar geleden verhoogde van 250 km/u tot 350 km/u en tot 380 km/u dit jaar. De 500 km/u zal reeds in maart uitgetest worden op de lijn Beijing-Shanghai. Hij verduidelijkte nog dat het energieverbruik van een SST een derde bedraagt van een bus, een zesde van een auto en een vierde van een vliegtuig. In het komend vijfjarenplan wordt ook nog gewerkt aan meer ‘intelligente’ treinen, die geavanceerde sensorentechnologie gebruiken om snelheid en veiligheid te controleren.
12e vijfjarenplan: 10 % dioxines minder
dioxinDe regering wil gedurende het komende twaalfde vijfjarenplan de uitstoot van dioxines in sleutelnijverheden zoals staal en afvalverbranding verminderen met 10 %. Volgens de website van het ministerie van Leefmilieu moeten deze nijverheden tegen eind 2011 efficiënte stoffilters geïnstalleerd hebben op hun uitlaatpijpen. Het gaat om een circulaire die door negen ministeriële diensten werd uitgevaardigd en ook kadert in de Conventie van Stockholm. De circulaire preciseert dat China meer dan 10.000 ondernemingen in 17 nijverheidstakken heeft die dioxine uitstoten. Deze moeten rapporteren aan de milieudienst van hun lokale overheid.
Tibet: 20.000 stedelijke sociale appartementen
tibthousNaast nieuwe huisvesting voor rurale Tibetanen plant de AR Tibet om ook voor zijn stedelingen sociale huisvesting te voorzien. Zo’n 20.000 appartementen zullen gebouwd worden voor de lage en middelgrote inkomens. Om in aanmerking te komen, moeten de kandidaten een stedelijke hukou hebben, één jaar in Tibet geleefd hebben, een stabiel inkomen dat minder bedraagt dan het gemiddelde en minder dan 15 m² leefoppervlakte hebben per gezinslid. Ook pas afgestudeerden komen in aanmerking.
12e vijfjarenplan: Energieplannen
nujiangVolgens het blad China Securities Journal wil het twaalfde vijfjarenplan inzake hernieuwbare energie de windenergie optrekken tot 90 GW en ook de uitbouw van het project voor hydrocentrales op de rivier Nu (foto) in UNESCO-beschermd gebied. Oorspronkelijk zouden er 13 dammen bouwen maar premier Wen Jiabao bevroor het voornemen. Het is niet duidelijk wat er van de 13 zou overblijven. Het doel inzake windenergie moet bereikt worden door onder meer zeven windenergiestations van 10 GW, waarvan er 5 voor 2016 moeten klaar zijn. Alles bijeen is het doel om tegen 2020 15 % van de energiemix te bereiken. Ook op de Jinsharivier zouden er dammen bijkomen. De fotovoltaïsche capaciteit zou tot 5 GW worden opgetrokken.
Meer kerncentrales
nuclear-plantChina is de bouw begonnen van twee kerncentrales in Dalian. De twee centrales, die 3,7 miljard $ kosten, hebben een capaciteit van 2 miljoen KW en moeten af zijn tegen 2006. China bouwt het grootste aantal kerncentrales ter wereld. Het heeft momenteel voor 19 GW nucleaire centrales en dit maakt maar één procent uit van de totale elektriciteit. Dit percentage zou tegen 2020 opgetrokken worden tot 6 % om minder afhankelijk te worden van steenkool.
12e vijfjarenplan: zware metalen
Minister van Leefmilieu Zhou Shengxian heeft gezegd dat tijdens het komende twaalfde vijfjarenplan een allesomvattende nationale inspectie zal plaatsvinden tegen ondernemingen die zware metalen en andere vervuiling veroorzaken. Vorig jaar waren er enkele incidenten bij ondernemingen met zware metalen. Ook Greenpeace dringt aan op een regelgeving. Elk jaar worden 12 miljoen ton graan vervuild door zware metalen, wat een directe schade oplevert van 20 miljard yuan.
Tibetaanse antilopes verdubbeld

Tibetaanse antilope

Tibetaanse antilope


Het aantal Tibetaanse antilopes in het Changtangnatuurgebied in het noorden van Tibet zag de afgelopen 10 jaar zijn aantal Tibetaanse antilopes stijgen van 60.000 tot 120.000. Het aantal wilde yaks steeg van 6000 tot 9000; het aantal wilde apen van 50.000 tot 80.000. In het natuurgebied van 30 miljoen ha leven meer dan 100 verschillende diersoorten. Het bestuur van de prefectuur Nagqu heeft 10 miljoen yuan opzijgezet om boeren en herders te vergoeden die verlies lijden door schade die aangericht is door de wilde dieren.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *