Aziatische Spelen in Kanton geopend

De openingsceremonie voor de Aziatische Spelen is gehouden. Zowel de stad Kanton als China zijn klaar voor de Spelen, die tot 27 november zullen duren en waaraan 9700 atleten zullen deelnemen. China hoopt het grootste pak medailles in de wacht te slepen.

Praalboten op Parelrivier

Praalboten varen atleten aan


De Spelen werden geopend met 40.000 stuks vuurwerk en een gala van 190 minuten dat opgevoerd werd voor 30.000 toeschouwers. De atleten werden vanop de Parelrivier aangevoerd in een parade van 45 praalboten. Een derde groot moment voor China, na de opening van de Olympische Spelen in Peking en de Wereldexpo van Shanghai. Volgend jaar volgen dan nog de Universitaire Spelen in Shenzhen. De stad Kanton heeft 122 miljard uitgegeven voor de Spelen. De organisatie hoopt dat de Spelen Guangzhou op de kaart zullen zetten als één van de topbestemmingen in Azië.
Aan deze 16e editie van de Aziatische Spelen nemen 9704 atleten deel en 4750 officials uit 45 landen en regio’s. Het atletendorp beslaat een oppervlakte van 622.000 m² en zal onderdak bieden aan meer dan 40.000 atleten, functionarissen, mediapersoneel en vrijwilligers. Ongeveer 23 % van de sporten betreft niet-olympische disciplines, zoals kabbadi, sepak takraw en drakenbootrennen. De Chinese voorzitter van het Olympisch Comité bezwoer de deelnemers zich te gedragen en te leren van het incident met nationale voetbalkeeper Wang Dalei. Deze had op zijn blog na verlies tegen Japan de kritische fans uitgescholden voor “bende honden”, waarna hij voor onbepaalde tijd geschorst werd. IOC-voorzitter Jacques Rogge, die op de opening aanwezig was, zei desgevraagd dat hij Kanton wel in staat acht om de Olympische Spelen te organiseren.
Om het evenement in goede banen te leiden, zijn strenge veiligheidsmaatregelen van kracht. Op verscheidene tolwegen en havens zijn meer dan 100 controleposten opgezet. De politie van Guangzhou heeft flyers uitgedeeld aan bus- en taxichauffeurs en automobilisten. Daarnaast heeft een speciale eenheid van de politie van de provincie Guangdong een 100 dagen durende antiterrorismetraining ondergaan.
Verwacht wordt dat China het merendeel van de gouden plakken in de wacht zal weten te slepen. Op de Aziatische Spelen in 2006 won de Volksrepubliek 316 medailles, waarvan 165 gouden. Hoewel China’s  team correct aangeeft dat het geen medailledoelstelling heeft, wordt aangenomen dat de atleten het record van 2006 willen verbreken.
Zie ook website China Daily over Aziatische Spelen ; Jacques Rogge op CNTV over de Aziatische Spelen
Bron: China Daily, Radio86

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *