Op een groen blaadje 120

Rat verkocht als schaap
beenhouwrEen  zoveelste voedselschandaal kwam aan het licht nadat de politie van Shanghai een bende uit Wuxi oprolde die tussen 2009 en nu ratten, vossen of nertsvlees verkocht als schapenvlees. Tien ton vlees werd in beslag genomen en 63 personen. De bende had al voor 10 miljoen yuan verkocht en beschikte over 50 plaatsen om het vlees te behandelen zodat het naar schapenvlees leek en smaakte.  Sedert januari werden al 382 inbreuken vastgesteld in de vleessector: daarbij werden al 904 personen gearresteerd en 20.000 ton illegale vleesproducten in beslag genomen. Ook het opperste gerechtshof zag het aantal inbreuken tegen de voedselveiligheid sterk toenemen de laatste jaren en scherpte deze week de interpretatie van de wet aan met een reeks specificaties.
Minder luchtvervuiling in PRD
pollution_hong_kong–Volgens gegevens van het departement Milieu bij de provincie Guangdong verminderde vorig jaar de luchtvervuiling in de Parelrivierdelta. De 4 gemeten stoffen verminderden voor SO2 met 25%, NO2 met 5%, klein stof met 13% en ozon met 7%. Het rapport schrijft de vermindering toe aan getroffen maatregelen zowel in Guangdong als in Hongkong. Het meetsysteem omvat 13 stations in de PRD en 3 in Hong Kong  newsgov.hk
 Australisch klimaatrapport prijst China
–Vorige maandag bracht de Klimaatcommissie van het Australisch parlement een rapport uit dat China prijst om haar inspanningen voor hernieuwbare energie. China investeerde in 2012 65 miljard $ in schone energie, 20% meer dan in 2011. Dit is meer dan elke andere natie en maakt 30% uit van de inspanningen in de G20. Volgens het rapport verminderde de koolstofintensiteit in 2012 meer dan verwacht, halveerde de groei bij de vraag naar elektriciteit evenals de groei bij het steenkoolverbruik.
200 miljard  door verwaarlozen afvalwateren
afvalwaterChinese firma’s die het niet nauw nemen met de regels over afvalwateren strijken zo 200 miljard yuan aldus een recent rapport. De situatie is vooral ernstig in Noordoost China. Afvalwater uit de nijverheid is goed voor een kwart van de afvalwateren. In 2009 beliep dit nijverheidsverbruik 72 miljard ton. Het water komt meestal van rivieren en meren en wordt vak geloosd zonder behandeld te worden. Zo betaalt de nijverheid maar 0,26 yuan per ton gebruikt water, nog een 1% van de winst en steken zo 200 miljard op zak. De stedelijke bedrijven betalen zelfs nog minder voor hun water dan de gewone stedelijke verbruikers. Niettegenstaande de lage kost werd in 2009 15 miljard illegaal door de bedrijven geloosd.
 Transprovinciaal systeem voor eco-schadevergoeding
De provincie Anhui heeft van de naburige provincie Henan 4 miljoen schadevergoeding ontvangen voor de vervuiling die de Huijirivier veroorzaakte in de stad Bozhou. Tot nu toe hebben 8 provincies akkoorden afgesloten voor trans provinciale schadevergoeding in het geval van milieuvervuiling. De bestaande wet op de watervervuiling legt geen bindende regels op in dit verband. Vanuit Anhui wordt gesuggereerd een planning op te stellen per rivierbekken zoals in 2012 gebeurde met de Xin’anrivier. Anhui moet het lager gelegen Zhejiang betalen als het water vervuild is en omgekeerd moet Zhejiang Anhui betalen als het schoner is dan de normen die overeen gekomen waren
 China Eastern maakt biodiesel-testvlucht
biofuelChina Eastern Airlines heeft afgelopen week de eerste testvlucht van 85 minuten met biodiesel uitgevoerd. De piloot zei verschillende extreme maneuvers zoals duiken op 12 km hoogte te hebben uitgevoerd maar geen verschil ervaren te hebben met de gewone brandstof. Sinopec is de eerste vennootschap die de techniek van biobrandstof beheerst: ofwel wordt palmolie gebruikt ofwel olie uit afgedankte spijsolie en voor deze vlucht werd palmolie gebruikt. De gebruikte spijsolie omvormen tot biobrandstof valt duurder uit. China Daily
Interesse in daktuinieren na TV-uitzending
roofgarden2De 56-jarige Zhang Guichun die op 3 km leeft van Tiananmen cultiveert 20 soorten groenten en fruit op zijn daktuintje. Daarnaast bevat deze ook een kleine visvijver en enkele vogelkooien. Zijn idee dateerde uit 2007 en kwam uit een PC-spel. Hij raadpleegde boeren en ontwikkelde een eigen recept van bemesting dat voor een doorbraak zorgde. De televisie toonde zijn tuin en nadien kreeg hij veel bezoekers die van hem de techniek wilden leren. : Volgens de Beijing Rooftop Landscaping Association telt de stad voor 1,3 miljoen m2 daktuintjes, maar bij het publiek bestaat nog veel twijfel over de doenbaarheid zoals mogelijke lekken, aldus voorzitter Tan Tianying. Hoewel de daktuintjes bevorderlijk kunnen zijn voor het absorberen van de smog heeft het bestuur dit nog niet echt herkend als een maatregel ter bestrijding aldus nog Tan die wil dat de overheid een toelage zou instellen. .
 Kwik in babyvoeding
3 voedingsbedrijven hebben 23 loten babyvoeding teruggeroepen nadat er te veel kwik in werd ontdekt. In tonijn werd 0,03 mg/kg gevonden terwijl de standaard o,01 mg/kg is. De 3 bedrijven zijn Heinz Qingdao), Beingmate Scientific-Industrial Trade (Hangzhou) en Yancheng Futong Food Scientific (Jiangsu). .De vis kwam uit de diepzee van de Stille Oceaan en de aangetroffen kwantiteit is niet echt gevaarlijk. Heinz belooft de klanten terug te betalen, maar moeders zijn geschokt dat ook producten van buitenlandse firma’s blijkbaar niet voldoende veilig blijken. (China Daily)
 Shenzhen stopt LED-steun
ledbulbsKantons Southern Metropolis Daily rapporteert dat Shenzhen gestopt is met haar plan om de LED-nijverheid te ondersteunen. Oorspronkelijk was het de bedoeling die sector tussen 2009 en 2015 met 130 miljard te betoelagen. Momenteel  is er overproductie en daalden de prijzen. Veel bedrijven faalden of verhuisden. Nu het uit is met de stedelijke overheidssteun wordt gehoopt dat de sterke bedrijven zullen overleven. (wantchinatimes)
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *