Op een groen blaadje 16

Kort milieunieuws uit China

Meer geld voor irrigatie
China zal de bouw van installaties voor waterbehoud opvoeren met prioriteit voor het verbeteren van infrastructuur voor graanzekerheid en projecten tegen droogte en overstromingen aldus minister Chen Lei.  Daartoe wordt 10% belasting geheven op de inkomsten uit gronden. In 2011 zal 200 miljard worden geïnvesteerd, een verhoging met 10 %. De voorbije 5 jaren investeerde  China 700 miljard in waterbeheer waarvan 300 miljard kwam van de nationale regering. De minister hoopt op een verdubbeling van het bedrag de volgende vijf jaren.
Maar helft nieuwe gebouwen energie-efficiënt
Volgens een inspectierapport zijn maar de helft van de nieuwe gebouwen in Noord-China uitgerust met individuele warmtemeters. Hetzelfde rapport stelt dat 2 miljard m² in Noord-China moet gerenoveerd worden qua energie. Tot nu toe werd maar 5 % vernieuwd. De inspecteurs vonden de temperaturen te laag tijdens de zomer en te hoog tijdens de winter. Het rapport vraagt meer steun van de overheid en roept op tot innovatie bij de gebruikte technologieën die vaak verouderd bleken.
Taobao-gevecht over dierenproducten
Niettegenstaande Taobao streeft naar het afschaffen van de verkoop van producten op basis van dieren, blijkt deze handel toch nog te floreren bij talrijke verkopers. Vooral producten op basis van honden- of kattenhuiden worden nog sterk verkocht. Sedert de dierenbeschermings-campagne verdubbelden de prijzen zelfs. Een dubbelbed-matras uit 50 à 60 kattenvellen wordt voor 1000 yuan verkocht. Een wet terzake  blijft nog uit.
Shanghai gaat afval sorteren
Shanghai zal volgend jaar in de 18 subdistricten een campagne voeren tot vermindering van het afval. Vice-burgemeester Shen Jun streeft er naar om de komende 5 jaren jaarlijks de hoeveelheid afval met 5 % afval te verminderen. Momenteel kan de stad dagelijks maar 10.250 ton  milieuvriendelijk verwerken, terwijl Shanghai het dubbele produceert. Vanaf volgend jaar zal de stad de gehele cyclus van vergaren, classificatie en verwerking blijvend opvolgen. Elk district zal in een subdistrict experimenteren met sorteren in residentiële gebouwen. In het verleden was er reeds een pilootproject in 3800 wooncomplexen. Het bleek weinig succesvol  omdat de bewoners zagen dat de verschillende soorten zakken in één camion terecht kwamen. In de toekomst zal zowel de regelgeving als de betoelaging terzake opgevoerd worden. Shanghai’s district Zhabei is een voorloper want het rapporteerde een nulgroei bij het afval na een driejarige campagne van sorteren en recyclage.
Shanghai: meer sociale woningen in 2011
Directeur Liu Haisheng van Shanghais huisvestingdienst heeft onthuld dat de stad volgend jaar 15 miljoen m² nieuwe sociale woningen wil bouwen of een kwart meer dan in 2010. Het gaat om 8 miljoen m² voor bewoners die geherhuisvest worden; 5 miljoen m² betreffen goedkope woningen en 2 miljoen m² zijn huurwoningen. De stad probeert met het programma de steeds stijgende huisprijzen te drukken.
Rookverbod afgezwakt
De stad Nanchang waar de strengste anti-tabakregeling gold, wil deze nu afzwakken. 30 % van Nanchangs inwoners zijn rokers en de helft van de bevolking staat bloot aan passief roken. Nu denkt de stad het uitbannen van het roken in restaurants, bars en andere ontspanningsgelegenheden uit te stellen van 2013 tot 2015. Ook het verbod in wachtlokalen en bij de tickets-verkoop wordt uitgesteld en het bannen uit openbare gebouwen enkel gereduceerd tot “openbare ruimtes”. Anti-tabakverenigingen hebben reeds geprotesteerd tegen het voornemen tot afzwakking. Jaarlijks sterven in China één miljoen personen door roken. De stad Peking beoogt een rookverbod tegen 2015 en begint bij de medische instellingen die het voorbeeld moeten geven.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *