Op een groen blaadje 40

Kort milieunieuws

100 Shanghai taxi’s op methanol
Shanghai doet na Guizhou, Shaanxi en Guangdong mee aan een reeks pilootprojecten om te gaan rijden op methanol. 100 taxi’s in de districten Minhang en Jinshan zijn betrokken in het project. Het kan de chauffeurs maandelijks 2.500 yuan aan kosten besparen, maar Minhang telt maar drie aangepaste pompstations terwijl er een 30-tal nodig zijn om behoorlijk te functioneren.  China heeft wel 200 fabricage-eenheden van methanol, maar energiegigant Sinopec heeft weinig zin methanol aan te bieden aan hun 400 pompen in de stad omdat” de motoren moeten aangepast worden om op deze brandstof te rijden”. Anderen menen dat de oliegiganten vrezen dat geknaagd zou worden aan hun monopolie en winst. De aanpassingen aan de motor om op ethanol te rijden kosten 1500 yuan per voertuig, maar de overheid zou kunnen tussenkomen.
Ook transportsector gaat groen
China drijft de inspanningen op inzake energiebesparing en vermindering van uitstoot in de transport. Instellingen die meedoen met het programma kunnen tot 10 miljoen yuan krijgen. Ondernemingen kunnen 600 yuan krijgen voor elke ton steenkoolequivalent die zij uitsparen. Zij die alternatieve brandstof gebruiken in plaats van olie , kunnen zelfs 2000 yuan opstrijken per ton olie die ze uitsparen.
77 miljard $ investeringen in waterfaciliteiten
ZuiveringsinstallatieGedurende het twaalfde vijfjarenplan wil China tussen de 500 tot 600 miljard yuan investeren in stedelijke waterfaciliteiten. China heeft een 4000 drinkwaterstations maar de gebruikte technologiën zijn niet altijd geavanceerd; zowat de helft van het drinkwater is volgens de nationale standaarden. 2000 bestaande waterstations zullen worden gemoderniseerd en 2358 zullen nieuw worden gebouwd. Ook 150.000 km waterpijplijnen zijn aan renovatie toe. 76 % van het stedelijk afvalwater wordt behandeld.  De toekomst ligt in de recyclage van afvalwateren.
Regering keurt “gouden”-energiezone goed
China’s regering heeft inzake energie een “gouden zone”goedgekeurd die zich uitstrekt van Yulin in Shaanxi, Ningdong in Ningxia tot Ordos in Binnen-Mongolië. Het idee werd eerst geopperd door vice-premier Li Keqiang tijdens een bezoek in februari 2010. De zone strekt zich uit over 240.000 km2  (7 keer België) en omvat 9 steden en gebieden. Energie uit het gebied staat in voor 21 % van China’s primaire energieproductie. Volgens de Securities Times voorzien de ontwikkelingsrichtlijnen voor de zone tegen 2020 een steenkoolproductie van 1,45 miljard ton; de petroleumproductie moet 54 miljoen ton bedragen en de gasproductie 55 miljard m3. Staatsondernemingen hebben reeds 120 miljard yuan geïnvesteerd in de Ningdong energie-en chemische zone.  Ningxia wil de komende 5 jaar zowel haar BRP, haar investeringen als het inkomen van de bewoners verdubbelen.
Kanker hoofdkiller in Peking
Kanker is de voornaamste doodsoorzaak geworden in Peking en het aantal chronische ziekten stijgt voortdurend. In andere delen van het land zijn cerebrovasculaire ziekten de hoofdoorzaak. Het aantal kankers is de laatste 30 jaren natiewijd 80 % verhoogd : elk jaar zijn er in China 2,6 miljoen kankers en deze eisen 1,8 miljoen mensenlevens.
Malta rijdt op Chinese bussen
Malta heeft 174 energiebesparende Chinese bussen in dienst genomen die twee derden van het bussenpark uitmaken. De bussen werden vervaardigd door King Long in Xiamen.  Het order van 15 miljoen euros betreft de grootste bestelling voor King Long in de EG. Alle bussen voldoen aan de EU 5 normen, tonen real-time info over de haltes , hebben geavanceerde locatiesystemen en kunnen ook door gehandicapten worden gebruikt. King Long is China’s grootste busproducent en stapte recentelijk in de boot met Arriva dat deel uitmaakt van Deutsche Bahn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *