Zakenklimaat blijft redelijk gunstig

De index voor het zakenklimaat in China  blijft stijgen, maar het ondernemersvertrouwen neemt af.  China werkt aan betere en snellere statistieken.

Statistisch Jaarboek


De zogenoemde index voor het zakenklimaat, die het Nationaal Bureau voor de Statistiek (NBS) elk kwartaal opstelt, is gestegen tot 135,6: bijna twee punten meer dan tijdens het eerste kwartaal. Dat is het algemene beeld. Bij nader toezien, blijkt er een onderscheid nodig tussen de branches. De zakenwereld heeft volop vertrouwen in de sectoren bouw, sociale dienstverlening, horeca en informatietransmissie&software. Die laatste vormt overigens de uitschieter met een stijging naar 165,1 of bijna vijftien punten beter dan in de eerste drie maanden van het jaar.
De graadmeter is echter wat gedaald voor de groot- en kleinhandel (‘slechts 149’) en voor transport, postdiensten en vastgoed.
Ook de index van het ondernemersvertrouwen loopt wat terug in afgelopen maanden. Dit cijfer, eveneens samengesteld door NBS, is nu 132,4 of vijf punten minder. Het is voor het eerst sinds het opvallende dieptepunt van 94,6 in 2008 dat deze index even niet stijgt. De ondernemers in de bouw zijn het meest pessimistisch gestemd met een daling van meer dan zes naar 139. Dat is merkwaardig omdat deze bedrijfstak het wel goed doet wat het zakendoen betreft (zie boven).
Het NBS steunt zich voor het opstellen van de beide indexen op enquêtes onder een groot aantal betrokkenen. Zakenlui, ondernemers, bankiers, economisten wordt naar hun inzichten, meningen en verwachtingen gevraagd. Een cijfer boven 100 wijst op een positieve trend. Het NBS is hiermee begonnen in 2003. De werkwijze gelijkt op die van de gerespecteerde Institut für Wirtschaftsforschung (IFO), het economische onderzoeksinstituut dat regelmatig peilt naar het vertrouwen van het Duitse bedrijfsleven en de ondernemers in de Duitse economie.
Aan de cijfers van het NBS wordt overigens meer en meer waarde gehecht. Het Chinese bureau voor de statistiek heeft besloten om vanaf deze maand de belangrijkste economische indicatoren sneller te publiceren. De statistici vrezen dat er gegevens worden gelekt vanuit hun instelling en ze willen zelf de officiële publicatie in de hand houden. Het is hun bedoeling om elke maand de belangrijkste cijfers vrij te geven binnen de 24 uur nadat ze zijn uitgerekend.
Voor meer informatie: http://www.stats.gov.cn/english/ en
http://www.chinability.com/index.html.
Bronnen: Xinhua en Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *