Op een Groen blaadje 44

Kort Milieunieuws

Xinjiang: Graasverbod op 100.000 ha
De AR Xinjiang heeft voor vijf jaar een graasverbod uitgevaardigd over 100.000 ha weiden en dit om milieu en toerisme te beschermen. De herders ontvangen een jaarlijkse toelage van 750 yuan per ha weide die ze onaangetast laten. De overbegrazing heeft veroorzaakt dat het gras dat 20 jaar geleden tot 1 meter hoog stond, nu gemillimeterd is. Vele herders recycleren zich door het aanbieden van streekgerechten aan toeristen of  een overnachting in een yurt, een tradtionele tent. Het lokaal bestuur biedt ook banen aan en stelt gratis appartementen van 50 m² ter beschikking voor herders diezich omscholen en sedentariseren. Dit jaar heeft de regering van Xinjiang 180 miljoen yuan uitgetrokken voor het project tot het herstel van de grasgronden.
2000 verdachten qua voedselveiligheid
Tijdens een nationale campagne die China in april voerde voor meer voedselveiligheid werden 2000 personen aangehouden en 5000 zaken gesloten. De inspectie bezocht bijna 6 miljoen productieplaatsen of opslagplaatsen tot distributie . Sinds afgelopen april heeft de politie een totaal van 1200 gevallen onderzocht waarbij niet eetbare stoffen aan levensmiddelen werden toegevoegd. Een serie illegale ondergrondse bedrijven werden opgeheven. De Chinese overheid vecht hard voor de voedselveiligheid en heeft beloofd om overtreders streng aan te pakken.
630 miljoen voor pilootpreventie spijsolie
China heeft 630 miljoen yuan veil voor pilootprojecten die de verspreiding van illegale spijsolie tegengaan. Het geld zal gaan naar 39 steden en districten. De preventie richt zich tegen de terugkeer van gebruikte olie naar de tafels in restaurants en op de recyclage van keukenafval. China produceert elk jaar 28 miljoen ton keukenafval en er lopen reeds samenwerkingsprogramma’s met Japan inzake deze recyclage in de steden Qingdao, Guiyang, Xining en Jiaxing.
Bevel tot betere watercontrole
Na een incident waarbij giftige chemische stoffen uit een bedrijf te Mianyang in het drinkwater waren terecht gekomen tijdens een stortvloed, heeft het milieuministerie aan de lokale besturen gevraagd om de controle op drinkwater te verscherpen. Het roept op tot een betere supervisie van farmaceutica, chemie, vervaardigen van papier en smelterijen. Ook waterzuiveringsstations moeten strikt gecontroleerd worden. Het waarschuwingssysteem moet zo verbeterd worden dat milieu incidenten snel gerapporteerd worden.
Naar rappel-systeem bij liften
Na de dood van een 13-jarig kind door een ongeval met een slechte roltrap, is China van plan een rappel systeem in te stellen voor liften en roltrappen. Dit systeem zou worden geïntegreerd in de op stapel staande wet op “The Special Equipment Safety”. Blijkt dat twee derden van de incidenten met roltrappen en liften veroorzaakt worden door slecht onderhoud, bestuur of foute bediening. Maar één derde heeft te maken met een fout van de gebruikers, zo wijzen de cijfers van de inspectie uit. China heeft met 1,63 miljoen liften en roltrappen het grootste aantal wereldwijd en dit aantal groeit jaarlijks met 20 %. Na het dodelijk incident werden er 231.306 aan inspectie onderworpen en 11.896 vertoonden potentiële veiligheidsproblemen.
Gevangenisstraffen voor torenbrand Shanghai
Een gerechtshof te Shanghai heeft een veertigtal ambtenaren, bouwvakkers en koppelbazen tot gevangenisstraffen veroordeeld voor hun rol in een brand van een torengebouw die in november 58 doden veroorzaakte en 71 gekwetsten. De hoogst geplaatste was Gao Weizhong die hoofd was van de bouwafdeling van het district waar de brand zich voordeed. Hij heeft opgebiecht steekpenningen te hebben ontvangen van ongekwalificeerde subcontractors. Eigenaar Huang Peixin die ook een contract kreeg voor steekpenningen kreeg 16 jaar hechtenis; een andere Ma Yibang  kreeg 15,5 jaar. De brand werd toegeschreven aan onveilige laspraktijken.
.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *