Op een groen blaadje 68

Kost vervuiling: 1400 miljard in 2009
–De prijs die China betaalt voor milieuvervuiling liep in 2009 op tot 1400 miljard yuan, wat 9,2 % meer is dan het jaar voordien, aldus het onlangs uitgebracht China Green National Accounting Study Report 2009.Dat jaar spendeerde China 3,8 % van het bnp aan herstel van het milieu. China gebruikt zowat 10 maal meer energie om eenzelfde hoeveelheid te produceren dan in ontwikkelde landen. Het is de derde maal dat de Chinese Academy for Environmental Planning het rapport uitbrengt. Naar verluidt zou de stad Peking er toch aan denken om uit te pakken met het berekenen van een “groen bnp”.
Reinigen Taihu: werk van lange duur
–Al in 1991 spendeerde het lokaal bestuur 10 miljard om de verontreiniging van het Tai-meer tegen te gaan. Na de algencrisis in juni 2007, maakte het bestuur een verder plan bekend dat 111 miljard zou kosten. Tot nu toe zijn 2,8 miljoen ton algen verwijderd uit het meer. Ook werd de afgelopen 10 jaar 20 miljard m3 water uit de Jangtse omgeleid naar Taihu. Volgens hoofdingenieur Huang Xuanwei, van het Taihubekken wordt sinds 1987 jaarlijks 36 miljard ton afvalwater geloosd in het meer waarvan 80 % onbehandeld is. De helft van het afvalwater komt uit Shanghai. Insiders menen dat het nog tientallen jaren kan duren vooraleer het meer terug schoon is. Gek genoeg kent het gebied een drinkwaterkort: volgens viceminister Li Guoying bedraagt de vraag naar water 37 miljard m3, maar kan het gebied maar 17 miljard vinden, een vijfde van het nationaal gemiddelde.
Controle op zware metalen wordt ernst
–Binnenkort zal China een programma opstarten om gedurende het twaalfde vijfjarenplan de verontreiniging met zware metalen tegen te gaan. De bouw in natuurgebieden zal worden verboden, terwijl de kwaliteit van drinkwater in stedelijke gebieden zal worden verbeterd. Shaanxi Gongti Technology is de enige firma die kwikantimoon-producten zal mogen vervaardigen.(wantchinatimes)
Aanhoudingen en ontslagen na riviervervuiling

Een achttal directieleden van 2 chemische bedrijven in de AR Guangxi zijn aangehouden op verdenking van het ongeoorloofd lozen van industrieel afvalwater. Recentelijk werd 20 ton cadmium geloosd in de Longjiangrivier die verder de Liujiang wordt. Milieuwerkers hebben op 6 plaatsen aan de rivier aluminiumchloride gegooid ter verdunning van de verontreiniging. De smurrie bevindt zich in de buurt van de Luodong waterkrachtcentrale en de cadmiumniveaus zijn nog altijd 25 maal hoger dan normaal. Het water dreigt de stad Liuzhou te bereiken en al 20 controlestations zijn over een lengte van 200 km bemand met 210 opzichters die de controle van de waterkwaliteit opvoeren. Het drinkwater in Liuzhou is drinkbaar vooralsnog. Visboeren uit de 2 betrokken kantons werden verboden hun vis op de markt te brengen. De bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de vervuiling zullen hen moeten schadeloos stellen. Tot slot is het hoofd van de lokale milieudienst afgezet en zijn 6 betrokken ambtenaren ontslagen.

Liaoning stopt oppompen grondwater
De provincie Liaoning is van plan tegen 2015 alle projecten die grondwater oppompen, te stoppen. Het stoppen van deze 3796 bestaande projecten betekent dat 1,2 miljard m3 water niet zullen worden opgepompt. Het drinkwater per persoon bedraagt in de provincie maar een derde van het nationaal gemiddelde terwijl het oppompen van grondwater groter is dan in andere provincies.
Shanghai verhoogt veiligheid torengebouwen.
Na een reeks incidenten waarbij beglazing onverwacht sprong aan torengebouwen heeft Shanghai nieuwe maatregelen uitgevaardigd. Voortaan worden ziekenhuizen, scholen, peutertuinen en stadscentra met meer verdiepingen verboden glasgevels te gebruiken die geen structurele functie hebben. Aan uitzonderingen worden strenge voorwaarden opgelegd. Een onderzoek wees uit dat 35 glazen gevels ernstige veiligheidsrisico’s vertoonden en 440 een risico op diverse vlakken. Voortaan moet elk gebouw met glasgevels een speciaal onderhoudsfonds opzetten voor deze gevels. Na de diverse incidenten waar glas op auto’s of op straat vielen zijn bewoners bang om nog langs wolkenkrabbers te wandelen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *