Op een groen blaadje 8

Kort milieunieuws uit China

Thermische centrales met zonne-energie
solar-thermal-power-plantChina’s eerste thermische centrale op basis van zonne-energie zal een capaciteit van 50 MW hebben, zal 1,6 miljard kosten en komt in Hangjingqi in Binnen-Mongolië. In tegenstelling tot fotovoltaïsche panelen die direct het zonlicht omzetten in elektriciteit, gebruikt de thermische centrale de zonnehitte, die tijdens de dag opgeslagen wordt, ’s nachts om stoom op te wekken en turbines aan te drijven. Jaarlijks zal de centrale 120 miljoen kWh opwekken. Nu schreef het Energiebestuur een openbare aanbesteding uit waarop bieders kunnen inschrijven. Het project wordt reeds 5 jaar voorbereid en er is reeds kritiek dat de centrale te klein is. Hoe groter een dergelijke eenheid des te lager de kost per opgewekte kWh, en experten vinden 200 MW een beter idee. Er bestaat in China zelfs een vereniging van meer dan 30 ondernemingen en onderzoekscentra die tussen 2011 en 2015 een thermische zonnecentrale willen bouwen van 1000 MW. Eind dit jaar wordt in Badaling een thermische zonnecentrale van 1 MW geopend, die 120 miljoen gekost heeft. Momenteel is in Azië nog geen dergelijke centrale in werking.
Povere kwaliteit ruraal water
Volgens een rapport van het ministerie en het WWF bevat het water in landelijke gebieden te veel zware metalen en sommige radioactieve elementen. In 2005 dronken 320 miljoen rurale bewoners ongezond water. Bij 70 % van hen was het water van povere kwaliteit en bij 30% was het vervuild. Volgens de directeur van WWF China, Zhu Chunquan, is 33 % van China’s meren en rivieren vervuild, en is 55 % van de ecosystemen in deze aangetast. Oorzaak is verouderde riolering, overmatig gebruik van pesticiden en kunstmest, en het toenemend aantal gevallen van incidenten in de nijverheid. Tijdens het elfde vijfjarenplan kregen 220 miljoen personen toegang tot drinkbaar water en tegen 2013 moeten alle rurale bewoners schoon drinkwater hebben.
China leider in biodiversiteit.
Op een van de toespraken naar aanleiding van het jaar voor de biodiversiteit zei een expert dat China zijn globaal leiderschap zou moeten tonen door meer regelend op te treden. De waarde van China’s ecosysteem wordt tussen 16.000 en 64.000 miljard Amerikaanse $ geraamd. China’s regering heeft terzake een beschermingsprogramma goedgekeurd dat over twintig jaar loopt. Volgens het ministerie van Leefmilieu heeft China 2541 natuurgebieden, die 14 % innemen van het grondgebied.
Naar verdubbeling koolstofkredieten
Volgens onderdirecteur Jiao Xiaoping van China’s CDM-fonds (Clear Development Mechanism)  beheert zijn Fonds momenteel jaarlijks 6 yuan miljard, dat komt uit de verkoop van koolstofkredieten. Sedert het akkoord van Kyoto in 1997 kunnen westerse vervuilers koolstofkredieten opkopen in ontwikkelingslanden, waarbij deze dan hun productie kunnen schoner maken. De onderdirecteur verwacht dat er de komende jaren telkens 3 miljard zal bijkomen, zodat China’s cash voor schone productie in 2012 boven de 10 miljard zou uitstijgen. Chinese ondernemingen hebben sedert 2005 reeds voor 229 miljoen ton koolstofkredieten verkocht. Dit is de helft van het mondiaal totaal.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *