Op een groen blaadje 85

Peking ontwikkelt zuidelijke suburbs
–Peking zal dit jaar 74 miljard investeren in de ontwikkeling van zijn zuidelijke minder ontwikkelde voorsteden. Het geld zal besteed worden aan 121 projecten voor infrastructuur, welzijn en industriële ontwikkeling. Vorig jaar werd er al 191 miljard aan besteed. Het oosten is al een modern zakencentrum, terwijl in het noorden een hightech- en onderwijszone wordt ontwikkeld. Sinds 2010 wil Peking ook het zuiden moderniseren met als speerpunt de nieuwe luchthaven in Daxing op de grens met Hebei.
Bodemherstel 40 miljard waard
–Volgens China Securities Journal heeft hoofdredacteur Gao Shengda van de China Environmental Remediation -website op een colloquium de markt om de bodemverontreiniging in China te herstellen tegen 2015 op 40 miljard yuan geraamd. Dit is echter een schatting. Verwacht wordt dat deze bedrijvigheid in de toekomst meer en meer belangrijk zal worden in de milieu-industrie om misschien zelfs in een volgend vijfjarenplan een nieuwe groeifactor te worden. “
Verliezen in zonne-energie
De Chinese groten in zone-energie hebben vorig jaar allemaal ernstige verliezen geïncasseerd. Marktleider Suntech Power maakte 1 miljard $ verlies in 2011 terwijl het jaar voordien 237 miljoen $ winst gemaakt werd. Yingli zat voor 3,2 miljard yuan (half miljard $) in het rood en Jinko Solar zag zijn netto winst vorig jaar met 69% dalen tot 273 miljoen yuan. De verliezen zijn toe te schrijven aan een sterke prijsverlaging en een vermindering van de subsidies in Europa. Vooral de kleine bedrijven worden uit de markt geprijsd. De sector probeert zich nu meer te richten op investeringen in elektriciteitscentrales op basis van zonne-energie.
Meer controle op gordelgebruik
3 verschillende overheidsorganen hebben een campagne gelanceerd om het gordelgebruik te bevorderen. Momenteel wordt maar in 30 % van de handelsvoertuigen de gordel gedragen. Ook bussen op lange afstand zullen beter worden gecontroleerd tijdens de campagne die loopt tot het einde van het jaar.
Reglement schoolbussen van kracht
De regering heeft een reglement aanvaard op de schoolbussen. De lokale besturen –voornamelijk boven de kantons, zijn de hoofdverantwoordelijken voor de controle. Veiligheidsverantwoordelijken moeten de leerlingen begeleiden. Het reglement bepaalt ook strengere technische normen en ook van de kwaliteiten van de chauffeurs. Er zijn ook maxima gesteld aan snelheid en lading. Overtreders zullen streng worden gestraft
Shenzhen riolen vervuilen zee
De 9 riolen van Shenzhen die in de zee uitmonden, zijn te vervuilend. Vorig jaar kende kleurde het zeewater rond de stad vier maal een rood over een oppervlakte van 57 km2. rode laag. Er werd geen reden opgegeven van de vervuiling.

Illegale nierenhandel

Nanfang Daily heeft een onderzoek gedaan naar illegale handel in nieren. Volgens statistieken zijn er jaarlijks in China één miljoen kandidaten voor een niertransplantatie. In 2011werden slechts 4.000 transplantaties uitgevoerd. De druk om aan donoren te geraken is dan ook erg groot en er bestaat een zwart circuit waar Chinezen een nier kunnen verkopen. Het netwerk is geconcentreerd rond de Parelrivierdelta, waar veel migranten van het platteland komen werken. De illegale handelaars werken in twee ploegen, één die aan de hospitalen mogelijke klanten zoekt, en één die bij de migranten mogelijke donors zoekt. Wie een donor vindt krijgt 50.000 yuan. De operaties worden dan uitgevoerd door geldbeluste dokters in privéklinieken. In februari dit jaar werd in Beijing een bende van 16 handelaars opgerold. Zowel juristen als het ministerie van Volksgezondheid vragen dat het wettelijk arsenaal om orgaandonaties te regelen snel wordt uitgebouwd.(China Daily)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *